Annons

Fastighetskungen som ska rädda slumkvarter i Sollefteå

Sollefteå ​Thomas Melin äger ett 30-tal bostadsbolag i södra Sverige. I juni köpte han konkursfastigheterna Tjärnen i Sollefteå för 39,1 miljoner. Hem & Hyra har gjort en kartläggning av fastighetskungen från Skåne.

​Tjärnen var en gång ett fint och attraktivt bostadsområde, särskilt omtyckt av barnfamiljer. Ett stenkast från stan och nära till grönområden. I dag är hyreshusen på Storgatan en skamfläck. Hyresgästerna har i flera år under Bostad Nord Sollefteås regim levt under besvärande förhållanden och fått stå ut med eftersatt förvaltning.

– Det är ofta inbrott i förråden, bilar slangas och garaget är utbränt efter en anlagd brand. Det bor folk som inte ska bo här, som gör området osäkert, och jag känner mig otrygg och rädd när jag är ensam, berättar en av hyresgästerna, Catrin Lübeck.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bostad Nord Sollefteå brydde sig varken om renoveringar eller räkningar. Till slut fick långivaren Danske Bank/Sundsvallsbanken nog och begärde bolaget i konkurs i mars 2011. I juni köpte skånska Fastighets AB Drottningskeppet husen.

– Vi ska se över vad som behöver göras, men jag gissar på att vi kommer lägga ner ett par tre miljoner på att fräscha upp, säger den nye ägaren och vd:n Thomas Melin.

Han har ett flertal fastighetsbolag, men har aldrig gjort affärer norr om Borlänge tidigare.

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

Varför Norrland?

– Jag fick tips om området och blev intresserad. Kanske blir det fler affärer där uppe i framtiden.

Annons

Drottningskeppet och många andra av dina bolag uppvisar minusresultat och har låg soliditet. Hur är ekonomin egentligen?

Läs ocksåHelsingborgsvärd förbjuds hyra ut

 – Det stämmer det du säger, men det är ingen fara, det finns bolag som går bra också där det finns pengar att ta av.

Du har gjort affärer tidigare med den inom branschen ökände Malmöbon Thomas Olsgården som bland annat har en rad konkurser bakom sig. Vad har ni för relation till varandra?

– Den är bara rent affärsmässig. Inget mer än så.

Är du mannen som ska inge hyresgästerna hopp om bättring?

– Vi planerar långsiktigt och ska göra vårt bästa, försäkrar Thomas Melin.

Men det löftet ger inte hyresgästen Catrin mycket för.

Annons

– Det tror jag när jag ser det och det spelar ändå ingen roll, jag ska flytta. Jag har fått nog nu, säger hon.

 

Lyxvilla. Thomas Melin bor i ett flott hus på Helsingborgs gräddhylla, granne med Sofiero slott.

Foto: Frida Wainult

Fakta: Fastighets AB Drottningskeppet

Ägs av Thomas Melin som har ett 30-tal fastighets- och förvaltningsbolag i Helsingborg. Bostadsbeståndet uppgår till cirka 1 000 lägenheter, främst i södra Sverige. Thomas Melin sitter i styrelsen för totalt 54 bolag, varav 16 bostadsrättsföreningar.

Kvarteret Tjärnen
Ägdes tidigare av Thomas Olsgården, som har en rad konkurser bakom sig. Även Bostad Nord i Sollefteå gick samma öde till mötes i mars 2011. I juni köptes Tjärnen, gamla tidningshuset och ett hus i Bolagsbacken för 39,1 miljoner av Thomas Melins bolag Drottningskeppet.

Läs också Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg "Behöver se över systemet" "Hyresgästföreningar stoppar nya bostäder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.