HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fem år gammal kökstvist avgjord i hovrätten

Sundbyberg För fem år sedan renoverade Robert Daging sitt kök efter löfte från fastighetsskötaren. Men efter en tid sade hyresvärden att det inte var ok – och sade upp hyresgästens kontrakt. Nu har domen kommit.
Foto: Roger Rosenlund
Robert Daging rev en vägg och renoverade köket enligt löfte från fastighetsskötaren. Det nekar värden till och försöker nu få Robert Daging uppsagd.

En hyresvärd, dennes dotter, en hyresgäst, några grannar och en ”portvakt”  – där har vi centralfigurerna i det femåriga fallet om ett ändrat kök i Sundbyberg. Vad har sagts, egentligen? Och lovats. Och är hyresgästen Robert Daging en notoriskt högljudd festprisse som skrämmer grannar och kör tvättmaskin på nätterna?

Hyresnämnden har redan gett sitt utslag: Nej, Robert Daging har varken misskött sig eller ändrat lägenheten på ett sådant sätt att kontraktet kan sägas upp. Men det beslutet nöjde sig inte hyresvärden Åke Mellbrink med. Tidigare en medelstor förvaltare i Stockholm genom företaget Riddarstaden. Fortfarande aktiv, men numera sköter dottern den aktuella fastigheten i Sundbyberg. Det var också hon som stod för ett av de få nya inslagen med sitt vittnesmål när ärendet gick upp i hovrätten förra veckan. Hennes utsaga bekräftade i allt väsentligt pappans syn på saken. Men anledningen till varför hon inte berättat vad hon vet redan i hyresnämnden var nytt för Robert Daging och hans juridiska ombud från Hyresgästföreningen, Johan Essén – hon har känt sig hotad.

Läs ocksåNordanstigs Bostäder överväger rivning – och bygger nytt­

– Jag vill undvika att sitta bredvid Robert. Jag tycker att han är obehaglig. Därför ville jag inte vittna i hyresnämnden, sade hon.

Annars togs ärendet i stora delar om. I frågan om Robert Daging haft tillstånd att riva en vägg och montera upp ett nytt kök råder delade meningar. Robert Daging erkänner det, men hänvisar till ett löfte från fastighetskötaren. Och att det var absolut nödvändigt. Lägenheten hade inte renoverats sedan 1930-talet.

– Han sa att jag fick göra vad fan jag ville, bara jag betalade själv, sade Robert Daging.

Läs ocksåFastighetsvärd fick överfallslarm efter hotöverfallslarm

Den uppgiften nekar både värd och fastighetsskötare till. För fastighetsskötaren var egentligen bara en oavlönad portvakt som hjälpte till med mindre sysslor som trappstädning och byte av glödlampor, enligt Åke Mellbrink. Han hade inte rätt att ta så stora beslut.

Det ifrågasatte Johan Essén eftersom ”portvakten” trots allt haft så stort ansvar att han var den som överlämnade kontraktet för påskrivning.

Mailkonversationer, bilder, muntliga uppgifter och datum ställdes mot varandra. I slutändan, menar Johan Essén, att värden hur som helst visste om ändringarna i lägenheten och reagerade alldeles för lång tid efteråt. Två år. Det borde, enligt Johan Essen, kommit synpunkter långt tidigare.

Läs ocksåBodde fem år på annan adress - nu ryker kontraktet

I frågan om sena fester lutade sig värden framförallt mot en grannes uppgifter som intygade om sena vanor. Att det bland annat spolats på toaletten många gånger men det tyckte Johan Essén var att dra för långtgående slutsatser.

– Man kan inte nödvändigtvis dra slutsatsen att det är fylla och fest bara för att det spolas i toaletten.

Väggen revs 2013. Först i går fick Robert Daging domen och den ändrar hyresnämndens beslut. Värden har en exklusiv rätt att bestämma över hur köket ska se ut, och han har inte tillfrågats. Därmed tvingas Robert Daging flytta innan nyårshelgen.

Läs också Uppsagd blev nykter – får bo kvar Hyresgäst som varit död i 30 månader sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.