Annons

Fem nya hyror i Gävleborg

Gävleborg Hyrorna för 2012 är klara i ytterligare fem kommuner i Gävleborg. Nu återstår bara hyresförhandlingarna i Gävle.

Tre hälsingekommuner; Ljusdal, Hudiksvall och Söderhamn och två gästrikekommuner, Hofors och Ockelbo, har förhandlat färdigt om de nya hyrorna för 2012.

Ljusdalshem får göra den höjning de ville göra, 0,5 procent. Företaget är i balans och lägenheterna är i gott skick enligt Hyresgästföreningens förhandlingsledare Mårten Gulin. Värre är det i Ockelbo:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ockelbogårdar gick ju med förlust både 2010 och 2011 och den nya lagen gör att kommunen inte kan skjuta till några pengar. Ockelbogårdar ville höja 4,4 procent och vi gick med på 3,7 procent, säger Mårten Gulin.

Faxeholmen i Söderhamn och Hoforshus har båda problem med lönsamheten på grund av många tomma lägenheter och stora renoveringsbehov.

Annons

– Hoforshus har ett stort underhållsbehov men det största problemet är de tomma lägenheterna som ju inte ger några intäkter. Det är hyresgästerna som tvingas bära den bördan, säger Britt-Lis Bivall, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Hoforshus ville höja med 4,2 men efter förhandlingarna med Hyresgästföreningen stannar höjningen på 2,9 procent. Faxeholmen ville höja med 2,6 procent men får nöja sig med 2,3.

I Hudiksvall är läget ett annat. Hudiksvallsbostäder har brist på lägenheter och inga renoveringsbehov som man inte klarar. Där har Hyresgästföreningen sagt ja till ett tvåårsavtal som ger bostadsföretaget rätt att höja hyrorna med 2,9 procent i år och 2,1 procent nästa år. Företaget ville höja med 3,6 procent per år.

Annons

– Hudiksvallsbostäder sköter sig bra och får bra betyg av sina hyresgäster. Vi tycker vi har gjort en riktig överenskommelse och om inget katastrofalt inträffar i ekonomin är det en bra lösning med tvåårsavtal tycker vi, säger Britt-Lis Bivall.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Fakta: Hyresklart i Gävleborg

Bollnäs 2,1 procent (2,3)Hofors 2,9 procent (4,2)Hudiksvall* 2,9 procent (3,6)Ljusdal 0,5 procent (0,5)Nordanstig 2,4 procent (2,8)Ockelbo 3,7 procent (4,3)Ovanåker 2,0 procent (2,0)Sandviken 2,7 procent (3,5)Söderhamn 2,3 procent (2,6)

De nya hyrorna i Gävleborgs län hos de kommunala bostadsföretagen. Företagens hyreskrav inom parentes.

* Överenskommelse på två år.

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.