HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fembarnsfamilj vräks – störde grannar och hällde äcklig vätska från balkongen

Stockholm Det yngsta barnet är bara tre månader. Men nu vräks fembarnsfamiljen från sin lägenhet. Familjen har stört sina grannar under lång tid och hällt illaluktande vätska ner på grannarnas balkonger.
Foto: Hyresnämnden/Pixabay
En fembarnsfamilj vräks för att de stör sina grannar och hällt illaluktande vätska på grannarnas balkonger.

Barnfamiljens leverne har fått stora konsekvenser enligt grannarna. Flera grannar menar att familjen stör både dag och natt med bråk, bankningar, skrik, skrapljud och smällar.

En person hävdar att han stördes så mycket att han tvingades flytta och fick byta till ett mindre krävande jobb på grund av sömnbrist. Den person som flyttade in efter honom berättar att hon har fått sluta jobba helt, hennes son har vissa dagar inte klarat av att sköta skolan på grund av sömnbrist. En äldre kvinna beskriver hur hon ”måste höja ljudnivån på tv:n för att kunna höra vad som sägs där”.

Läs ocksåNu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen

Det handlar alltså om en fembarnsfamilj där det yngsta barnet är tre månader och som nu vräks från sin lägenhet. Förutom ljudstörningar så har grannarna även klagat på någon har hällt vätska från barnfamiljens balkong vid flera tillfällen, vätska som runnit ner till grannarnas balkonger.

En granne påstår att en person i barnfamiljen har hällt ut ”flera liter kiss” på hennes balkong. Flera hyresgäster vittnar om att det luktat illa och att det är urin som hällts ner från balkongen.

Men den anklagade hyresgästen hävdar att han bara har tömt regnvatten från blomkrukor. Familjen beskylls även för att ha skräpat ner på vinden, i trappuppgången och spottat på en av grannarnas dörr.

Läs ocksåFrån hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Enligt den uppsagda hyresgästen så stämmer inte beskyllningarna alls. Han håller med om att hans barn orsakar ljud som kan uppfattas som störande men menar att familjen inte har stört sina grannar onormalt mycket, speciellt inte nattetid. Han menar att det i själva verket är grannen under som stör genom att banka konstant i väggar och golv när hon anser att barnfamiljen stör, något som redovisas i flera ljudfiler.

Grannarna håller dock fast vid att familjen har stört dem under flera år, vilket har resulterat i att familjen har blivit uppsagda flera gånger. Men faktum är att hyresnämnden både 2017 och i början av 2020 ansåg att hyresvärden och grannarnas bevis inte höll och familjen fick bo kvar.

Men senaste beslutet överklagade hyresvärden till hovrätten och fick alltså nyligen rätt.
Hovrätten väger i sin bedömning in att hyresgästen och hans fru har fem barn och menar att störningar som verkar komma från familjens barn inte i sig är tillräckliga skäl till att säga upp familjen.

Läs ocksåPar sägs upp - lagar mat av grannarnas sopor på gårdenen ryggtavla i blå jacka vid en grillplats

Men efter en samlad bedömning så menar hovrätten ända att hyresvärden har rätt att säga upp familjen för att de har stört sina grannar och hällt vätska, som ibland luktat illa, från sin balkong. Att störningarna inte slutat efter att hyresvärden skickat en rättelseanmaning väger också in när hovrätten kör över hyresnämnden. Familjen ska nu flytta senast i början av januari 2021.

Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm som företrätt familjen i hovrätten, är besviken men inte så förvånad över hovrättens beslut.
– Jag tycker att hovrätten borde krävt in mer teknisk bevisning för att familjen verkligen hade hällt vätska från sin balkong, det borde finnas om det hänt vid upprepade tillfällen.

Är det ovanligt att en fembarnsfamilj vräks på grund av störningar?
– Nej det är tyvärr inte jätteovanligt att barnfamiljer vräks, säger han.

Hyresvärden har skickat in bilder till hyresnämnden som värden menar visar att det runnit ner urin på grannens balkong, kommentar?
– Det kan mycket väl vara vatten från blommor eller blomjord.

Läs också Skräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hem Slängde möbler från balkongen och anklagas för ofredande – så kan mannen tvingas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.