HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Femtio hyresgäster får köpa andelsägarlägenheter

Botkyrka När Botkyrkabyggen reade ut andelsägarlägenheter ökade intresset rejält. Nu har 50 hyresgäster fått klartecken att köpa en lägenhet för 45 000 kronor och uppåt.

– Vi räknar med att avtalet skrivs på i höst och att försäljningen av de 50 andelsägarlägenheterna sker vid årsskiftet, säger Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

För att satsningen på ett pilotprojekt skulle bli av krävdes att cirka 20 procent av de utvalda 250 hyresgästerna ville köpa en andel i fastigheten.
– Vi är nöjda att det ser ut att bli en försäljning. Att 50 stycken köper är ganska lagom eftersom det är första gången vi prövar det här, säger Ulf Nyqvist.

Annons
Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Den nya upplåtelseformen andelsägarlägenheter, som kan sägas vara en lightvariant av bostadsrätten, har kritiserats av ett flertal jurister. Ulf Nyqvist säger att de tagit till sig av kritiken och låtit Konsumentverket ha synpunkter på och godkänna det avtal som reglerar köpet.
– Deras synpunkter är viktiga att få med sig så att avtalet blir bra, säger Ulf Nyqvist.

Priset för en enrummare ligger på cirka 45 000 kronor och cirka 110 000 – 150 000 kronor  för en fyra. Från början var priset för en fyra cirka 400 000 kronor men när det visade sig att ingen bank ville låna ut pengar med fastigheten som säkerhet var bolaget tvunget att tänka om. Nu får alla hyresgäster ta egna lån utan säkerhet, så kallade blancolån, med lite högre ränta och därför var Botkyrkabyggen tvunget att sänka priset för att folk skulle ha råd att köpa. Som kompensation för prissänkningen höjer Botkyrkabyggen månadsavgiften med cirka 250 kronor i månaden för en fyra.
– Vi räknar ändå med att den totala månadsavgiften blir cirka 500 kronor lägre än dagens hyra. Den som köper måste dock sköta det inre underhållet själv, säger Ulf Nyqvist.

Annons
Fakta: Andelsägarlägenhet

Andelsägarlägenhet innebär att huset inte ombildas till bostadsrätter utan hyresvärden står kvar som huvudägare och sköter förvaltning. Andelsägaren blir delägare i fastigheten och har dispositionsrätt av lägenheten, precis som en bostadsrätt. Precis som en bostadsrättsägare har andelsägaren också ansvar för lägenhetens inre underhåll, som kakel, målning och byte av kylskåp och spis. Samtidigt betalar andelsägaren en förvaltningsavgift som ska gå till hyresvärdens kostnader för värme och stora renoveringar som stambyte och fönsterbyte.

Läs också Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka Uppretade andelsägare kräver 27 miljoner av Botkyrkabyggen Ångrar sig - värd köper tillbaka lägenheter för 34 miljoner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.