HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fick 140 000 kronor för att flytta

Norrköping Hyreshuset i Norrköping skulle förvandlas till bostadsrätter. Men när siste hyresgästen vägrade flytta tog fastighetsägaren fram plånboken. 140 000 kronor senare var frågan löst.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyreshuset i Norrköping ska omvandlas till bostadsrätter.

Fastighets AB Höjden köpte för en tid sedan ett hyreshus mitt i centrala Norrköping. Planen var att rusta upp och ombilda fastigheten till bostadsrätter.

– Huset var i otroligt dåligt skick. Vi behövde byta ut allt och då går det inte att ha kvar folk i huset, säger bolagets vd Lennart Segerberg.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Alla hyresgäster sades upp och erbjöds andra bostäder. Men en del tog strid mot uppsägningen och kontaktade Hyresgästföreningen. I hyresnämnden lyckades parterna komma överens om bland annat betald flytt och ändrad uppsägningstid för de boende. Till sist återstod endast en hyresgäst, men som ställde betydligt högre krav.

– Hantverkarna stod utanför dörren och han såg ingen anledning att flytta utan en kompensation, säger Zeljko Kranjec, juristchef på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Mannen, som även hade sitt företag på adressen, krävde en halv miljon kronor i ersättning. Men efter förhandling i hyresnämnden gick fastighetsägaren med på att betala ut 140 000 kronor. Något som hyresgästen tackade ja till och renoveringen kunde fortsätta.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

– Det är väl okej, men jag hade gärna bott kvar, säger hyresgästen som vill vara anonym.

Enligt Hyresgästföreningen är ersättningen en av de största som betalats ut till en hyresgäst i Östergötland.

– Hamnar du i en sån här situation så kan du inte räkna med en så stor kompensation. Det är så specifika omständigheter i det här fallet, förklarar Zeljko Kranjec.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
Fakta: Ombildning till bostadsrätt

– En ombildning till bostadsrätt kräver godkännande från minst 2/3 av hyresgästerna. – Ska huset byggas om till bostadsrätter kan hyresgästerna sägas upp och besittningsrätten brytas.- Hyresgästerna ska erbjudas likvärdiga lägenheter eller möjlighet att flytta tillbaka.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.