Annons

Finansministern: ”Det här visar att stödet fungerar”

Malmö Boverket har beviljat investeringsstöd för 10 000 hyreslägenheter i landet. I Malmö sänks hyrorna för 1 000 lägenheter, ett bevis på att stödet har fått önskad effekt, menar Magdalena Andersson (S), finansminister.
Foto: Pixabay/pressbild, kollage

Det kommunala bostadsbolaget i Malmö, MKB, är ett av de bostadsbolag som sökt och fått beviljat störst investeringsstöd i landet. 120 miljoner kronor i stöd sänker hyrorna för sammanlagt 600 lägenheter runt om i staden. Samtidigt har privata fastighetsägaren Trianon fått stöd på 40 miljoner kronor vilket sänker hyrorna för 155 lägenheter i miljonprogramsområdet Lindängen i Malmö. Det visar att det kritiserade investeringsstödet fått effekt, menar Magdalena Andersson (S), finansminister. Det ger både lägre hyror och ökar byggtakten, menar hon.

– Det här visar att stödet har haft precis den effekt som vi har avsett. Genom stödet kan man bygga för hyresgäster som annars inte hade kunnat betala de hyror som gäller i nyproduktion. Det blir lättare för folk med vanliga löner, säger Magdalena Andersson (S).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men visar det här att det byggs mer?

– Vad jag hör så går det att få lönsamhet i projekt som annars inte hade varit lönsamma, säger Magdalena Andersson.

Annons

Investeringsstödet har kritiserats både av era politiska motståndare och av fastighetsägare.

Läs ocksåStatligt stöd sänker hyrorna för minst 1 000 lägenheter i Malmö

– Men det här visar att vår politik gör skillnad, säger Magdalena Andersson.

Det finns två stöd för hyresbostäder: ett kortsiktigt och ett långsiktigt. Stöden kan ges för nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad till bostäder i flerbostadshus och småhus så länge upplåtelseformen är hyresrätt. Lägenheterna ska förmedlas genom den kommunala bostadsförmedlingen eller genom ett sätt som gör processen öppen och transparent.

Investeringsstödet till nybyggnation av hyreslägenheter finansieras genom att möjligheten till rot-avdrag har minskat.

Annons
Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Stödet går till folk i hyreslägenhet i stället för att vi subventionerar villa-ägare som vill renovera sina kök, säger Magdalena Andersson.

 

Läs också Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.