HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Statligt stöd sänker hyrorna för minst 1 000 lägenheter i Malmö

Malmö Både privata Trianon och det kommunala bostadsbolaget MKB har sökt och fått investeringsstöd som gör att de tillsammans kan sänka hyrorna för 1 000 lägenheter.
Foto: Anders Högmark
Charlotta Lakatos är en av hyresgästerna på Lindängen som får sänkt hyra från och med månadsskiftet.

Det statliga investeringsstödet ger sänkta hyror för ett antal hyresgäster runt om i Malmö. Den privata hyresvärden Trianon, med lägenheter på bland annat Lindängen, sänker hyrorna för 155 lägenheter i fem nybyggda hus i området efter att ha fått ett stöd på 40 miljoner kronor. Den som bor i en tvåa i området får en hyressänkning med drygt 7 procent eller 500 kronor i månaden från och med månadsskiftet.

Trianon har fått 40 miljoner kronor i investeringsstöd till de 155 nybyggda hyreslägenheterna på Lindängen i Malmö.

Trianon har dessutom fått investeringsstöd för 100 nybyggda lägenheter i Oxie med inflyttning i dagarna och till 140 lägenheter i samma område med byggstart i år. Olof Andersson, vd för Trianon, menar att man tack vare stödet kan bygga nytt även i områden i Malmö där hyresgästerna generellt inte har råd att betala de höga hyror som nybyggnation normalt innebär. Husen på Lindängen är till exempel de första som byggts i området på trettio år.
– Det är klart att alla är positiva till en lägre hyra, både jag och hyresgästerna, säger Olof Trianon.

Det kommunala bostadsbolaget MKB uppger att de tillhör ett av de bostadsbolag i landet som sökt mest investeringsstöd, vilket nu också gett utdelning. Sammanlagt har man fått 120 miljoner kronor vilket sänker hyrorna i drygt 600 lägenheter i Sorgenfri, Västra hamnen, Hyllie, Limhamn, Annelund och Pildammstaden. Hälften är redan inflyttade. Bland annat sänks hyrorna i huset Föraren 2 på Sorgenfri där det var inflyttning i höstas. Sänkningen landar på omkring 5 procent. Den som bor i en tvåa på 55 kvadratmeter i huset och tidigare betalade 7 135 kronor i månadshyra får nu en hyra på 6 794 kronor.
– När det finns möjlighet att söka investeringsstöd så gör vi det. När vi kan sänka hyrorna kan också fler efterfråga våra lägenheter, säger Terje Johansson, vd för MKB.

Det aktuella investeringsstödet gäller i praktiken i femton år.

Läs också Minskat byggande 2018 – men inte i Malmö och Göteborg Internetspaning avslöjade bordell i hyreshus Byggheta Örebro har svalnat Gävle i byggtoppen - även Dalarna ökar Högst byggtempo i snabbväxande Knivsta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.