Annons

Fler är skeptiska till Boverkets byggmål

Nyheter Behövs det verkligen 710 000 nya bostäder fram till 2025? Alltfler tycks skeptiska till Boverkets högt uppsatta prognos över behovet av nya bostäder. Det framgår av Hem & Hyras enkät.

Det tas första spadtag och klipps band för nya bostadshus som det inte gjort på väldigt länge. Men alltfler är skeptiska till att det verkligen behövs så många bostäder som Boverket har gjort gällande. Dessutom är det som byggs i dag för dyrt för dem som behöver en bostad mest. Nya bostäder behöver bli billigare och det befintliga beståndet behöver utnyttjas bättre. Det tycks de flesta som diskuterar bostadspolitik vara överens om. Det framgår inte minst i Hem & Hyras enkät.

Ropen på marknadshyror har blivit tystare – även om Ola Johansson, centerns bostadspolitiske talesperson för Centerpartiet slog ett slag för att ”avskaffa hyresregleringen” under en debatt med Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder under tisdagskvällen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det råder också en ny samsyn kring vad som behöver göras på bostadsmarknaden. ”Det är svårt att slå in kilar”, beklagade sig en moderator. Samsynen gäller bland annat att markpriserna är för höga, konkurrensen på byggmarknaden för dålig, skattesystemet behöver ses över och kommunerna bli bättre på att jobba med detaljplaner.

Samsynen sträckte sig så lång att tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) passade på att dela ut lite beröm till sin efterträdare Peter Eriksson (MP).

Annons

– Bostadspolitik är ett långdistanslopp. Jag tycker Peter Eriksson jobbat vidare i den anda som jag började i.

Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Samförståndsandan tycks dock mest gälla dem som håller sig utanför den aktiva partipolitiken. När Peter Eriksson och Kristdemokraternas nuvarande talesperson i bostadspolitiska frågor, Caroline Szyber, debatterade på tisdagskvällen var dock den partipolitiska retoriken tillbaka och beskyllningarna haglade i luften.

 

Annons

Tryck på bilden ovan för att se Hem & Hyras film från Almedalen eller klicka här.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.
Läs också Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.