Annons

Fler dör i sängrökning trots säkrare cigaretter

Nyheter Självsläckande cigaretter skulle minska dödsbränderna i landet. Men efter ett drygt år märks ingen effekt. I fjol omkom minst 105 personer i eldsvådor.
Fimpar som trillar i soffor och sängar fortsätter att skörda många dödsoffer.

Hem & Hyra har fått ta del av färska siffror över bränder som orsakats av rökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De inkluderar alla bränder som uppstått vid rökning, såväl i samband med exempelvis sängrökning som vid rökning i soffan eller när någon tappat en tändsticka.

– Vi har inte sett någon nedgång alls i rökningsrelaterade bränder under 2012, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på myndigheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan den 17 november 2011 måste alla cigaretter som säljs i EU-länderna vara självslocknande. De innehåller små barriärer som gör att de släcks när ingen längre drar några bloss.

Under 2011 var antalet döda i rökningsrelaterade bränder 20, i fjol var det enligt de preliminära siffrorna 21.

dodsbrander2012x.png

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Varför den nya typen av cigaretter inte gett något utslag på statistiken har myndigheten svårt att förstå.

– Vi har ingen färdig analys ännu, men det finns flera orsaker till dödsbränder. Förutom att människor somnar ifrån sina cigaretter kan det vara så att de tappar en tändsticka eller råkar aska i en papperskorg, säger Mattias Strömgren.

Han konstaterar också att en del cigaretter inte slocknar fast de borde göra det. Dessutom finns det flera andra typer av rökverk, som cigarrer, cigariller, handrullade cigaretter och pipor. De har fortfarande ingen säkerhetsfunktion.

Läs ocksåHög musik och krossade fönster - nu tvingas mannen flytta: "Ville ge honom en chans"

Någon information om vilka cigarettmärken som orsakat flest bränder har inte kunnat samlas in.

Annons

– Efter svårare eldsvådor finns ju sällan cigaretterna kvar. Därför vet vi inte vilka märken det rör sig om, säger Mattias Strömgren.

Både Norge och Finland har haft en betydligt mera positiv utveckling än Sverige. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kommer att fortsätta att undersöka orsakerna till skillnaderna och presentera en analys senare i år.

Läs också Försökte släcka brinnande olja med vatten och matta – krävs på 767 000 kronor av värden Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Dödsbo lämnades i avfallssäckar på gatan – "fruktansvärt respektlöst"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.