HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler hyresrätter sänker arbetslösheten

Nyheter De som äger sina bostäder är mera ovilliga att flytta dit jobben finns och motarbetar nya företag i egna bostadsområdet, visar brittisk forskning.

Fackföreningar och arbetslöshetsersättning spelar en avgörande roll på arbetsmarknaden, anser många. Inte alls, hävdar de brittiska forskarna Andrew Oswald och David G. Blanchflower. I en ny rapport argumenterar de för att en hög andel personer som själva äger sina hem är det som “förstör arbetsmarknaden”.

– Vår studie ger bevis för att bostadsmarknaden spelar en avgörande roll för graden av arbetslöshet, skriver de båda forskarna i den brittiska tidningen The Independent, som citeras av Fastighets-Tidningen.

Läs ocksåVärden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvättBildcollage med covidvirus och en kvinna som står innanför ett fönster

De har sammanställt siffror över arbetslöshet och bostadsägande i USA under 100 år och funnit att en ökning av andelen bostadsägare i en delstat följs av stigande arbetslöshet. En fördubbling av ägandet ledde så småningom till en fördubbling av arbetslösheten. Fem år är normalt den tid det tar innan effekten slår igenom.

Förklaringen är inte att de som äger sin bostad oftare är arbetslösa, utan att de bidrar till sämre rörlighet på arbetsmarknaden, längre pendlingstider och färre nya företag.

– Vi tror att en hög andel av ägande i ett område leder till att folk bor kvar och pendlar längre och längre, vilket skapar kostnader för företagen och trängsel för andra som jobbar. Det leder också till att de som äger sin bostad stoppar nya företag att etablera sig i deras stadsdel, genom ett så kallat NIMBY-agerande (not in my back yard, inte på min bakgård).

Läs ocksåFiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarnaKvinna i soffa med en hundvalp

I Tyskland, Österrike och Schweiz bor en hög andel av befolkningen i hyreshus, där är också arbetslösheten lägre, påpekar Oswald och Blanchflower.

Länder som Spanien och Grekland har tvärtom ett väldigt utbrett ägande, med över 80 procent av befolkningen i egna hem. De toppar också arbetslöshetsstatistiken i Europa med siffror på över 20 procent.

Läs också Så skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Fastighetsägarna: "Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.