HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Stor ökning av lediga hyresrätter till ungdomar

Stockholm Alltfler hyresvärdar satsar på ungdomslägenheter. Och det syns i statistiken. Bostadsförmedlingen förmedlar allt fler lägenheter till ungdomar. Gabriella Larsson fick nyss sitt första kontrakt.
Foto: Kenneth Samuelsson
Gabriella Larsson är en i raden av nöjda ungdomar som fått en lägenhet hos Svenska Bostäder i Råcksta.

Det är göteborgsväder i Råcksta, den råa och fuktiga kylan tränger in i märgen. Men för lärarstudenten Gabriella Larsson, 24 år, tycks inte det spela någon roll. Hon har fått sitt livs första förstahandskontrakt.

– Jag blev sjukt glad när jag fick reda på det. När jag ringde pappa för att berätta så trodde han att det hänt något eftersom jag hyperventilerade, säger hon leende.

Läs ocksåKonstfack designar ungdomshus

Hennes bakgrund på bostadsmarknaden är inte unik. Sedan hon flyttade hemifrån 2015 har hon flyttat runt bland dyra andrahandsboenden. När hon i våras blev bostadslös tvingades hon flytta hem till mamma. Därmed blev hon en av alla ungdomar som ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar, så kallade mambos.

– Jag kände direkt att jag inte kunde bo där, mamma behandlade mig som ett barn igen – det är svårt att flytta hem när man väl flyttat hemifrån.

Men Gabriellas dagliga sökande ­efter lägenhet på Bostadsförmedlingen Stockholm gav resultat. Förra hösten kom beskedet att hon fått ettan på 32 kvadratmeter och nyligen flyttade hon in.
– Det känns skönt att få en egen lägenhet och äntligen kunna bli vuxen. Jag och mamma firade med chips och vin.

Läs ocksåMinst tusen nya bostäder för flyktingar i Stockholm – i år

Att hyran är på 5 300 kronor tycker hon inte är ett jätteproblem.
– Jag och en kompis betalade 15 000 kronor för en etta i Sollentuna.

Den nya lägenheten hyr hon av Svenska Bostäder, som varit med och tagit fram konceptet Snabba Hus. Snabba Hus går ut på att bygga modullägenheter som går fort att bygga och montera ner på tomter som inte används för tillfället.

Annons

Men Svenska Bostäder är inte ensamma om att försöka hjälpa ungdomar in på bostadsmarknaden. Även om läget för ungdomar i Stockholm som vill flytta hemifrån kan te sig mörkt så finns det ljusglimtar.

Bostadsbolag som Väsbyhem, Huge Bostäder och Botkyrkabyggen har till exempel öronmärkt lägenheter som bara ungdomar kan söka.

Bostadsförmedlingen Stockholm förmedlar också alltfler ungdomslägenheter, från 517 stycken år 2010 till 1 692 lägenheter 2019.

Förklaringen är att det byggts fler ungdomslägenheter men även att hyresvärdar lämnar fler lägenheter till bostadsförmedlingen. Även konceptet Snabba Hus har bidragit med 527 lägenheter till de bostadsköande.

Men Björn Lindgren är inte imponerad av ökningen. Han är förbundschef på organisationen jagvillhabostad.nu., som arbetar för att öka antalet lägenheter som unga har råd med.
– Det är bra att det förmedlas mer ­lägenheter men det är från låga nivåer.

Annons

Han berättar att det satsas en del på att bygga ungdomsbostäder i länet. Men kommunerna skiljer sig mycket åt.
– Botkyrka, Järfälla och Stockholm tycker vi är bra exempel på kommuner som bygger lägenheter som unga har råd med. Täby, Danderyd och Lidingö är mindre bra på det, säger han.

I Stockholm vill den högst ansvarige politikern, bostadsborgarrådet Dennis Wedin, (M), se fler Snabba Hus.
– Svenska Bostäder har uppdraget att bygga Snabba Hus och de har alltid med det i tanken när de letar efter mer mark att bygga på. Men vi har inte satt upp mål för hur många vi ska försöka bygga, säger han.

För Gabriella Larsson är fokus på att få ordning i lägenheten.
– Sedan blir det inflyttningsfest.

 

Fakta: Snabba Hus

Snabba Hus är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, jagvillhabostad.nu och Junior ­Living och går ut på att bygga modulbostäder med rimlig hyra. Modullägenheterna byggs med tillfälligt bygglov och går snabbt att bygga och montera ner. Lägen­heterna får sökas av 18–30 åringar. De första 280 modullägenheterna enligt ­konceptet Snabba Hus byggdes i Västberga 2016.
I julas var det inflyttning i ytterligare 247 ­lägenheter i Rocksta.
Näst på tur står Norra Ängby där spaden har satts i marken för bygget av 137 nya lägenheter.

Fakta: Här får unga gå före i kön
  • Botkyrkabyggen har öronmärkt 25 procent av alla ny­producerade lägenheter och 10 procent av de befintliga till 18–25 åringar.
  • Väsbyhem har öronmärkt ungdomslägenheter och låter 16-åringar stå i bostadskön.
  • Förvaltaren erbjuder 18–25-åringar i kön att hyra sär­skilda ungdomslägenheter i Hallonbergen och Rissne.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.