Annons

Konstfack designar ungdomshus

Stockholm Ett stänk av nytänk – så beskrev Hem & Hyra ungdomsbostäderna i Västberga under bygget 2015. Men vänta, det kommer mer – ett veritabelt ösregn av idéer när elever från konstfack tänker sig framtida ungdomshus.
Foto: Roger Rosenlund
Isac Blücher tänker gula, lätta moln på lägenheternas balkong.

Nu har det botts i drygt 1,5 år i de snabba husen i Västberga industriområde. Snabba i meningen kort tid från projekt till att flytta in, och snabbt kan de monteras ner och flyttas till ett annat ställe när det tillfälliga bygglovet går ut om max 15 år.

Initiativet till Snabba Hus, som bara kan hyras av personer mellan 18 och 30 år, togs av organisationen jagvillhabostad.nu och byggs i samarbete med Svenska Bostäder, har nu utvärderats genom intervjuer med boende. Där har ett antal förbättringar kunnat identifierats i svar som: ”Där uppe vill alla bo”, ”Obehagligt att ta sig till lägenheten på kvällen” och ”Kallt på morgonen”. Svaren har sedan legat till grund för förslag på lösningar av andraårsstudenterna på Konstfacks intredningsarkitektur- och möbeldesignlinje. Lösningar som mycket väl kan komma att förverkligas i delar när nästa projekt sätts i gång.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har Norra Ängby och Råcksta med byggstart redan i sommar. Då tar vi med oss svaren från de boende och de här idéerna, säger Maria Strandberg, projektstrateg på jagvillhabostad.nu.

Annons

Och idéerna spänner från rent praktiska lösningar till mer vågad design att tänka efter kring. Natasia Wadsted noterar att det blir halt i loftgångarna vilket en räfflad betongstruktur kan lösa. Grannarna till Snabba Hus i det här området heter Caparol, Västberga Åkeri, GKW och bilbesiktningen – industri, en ovanligt ruff miljö som många boende också uppgett att de gillar. Elina Sjöwall tar fasta på det med att gå vidare med material som är en ”Hommage till det fula, det utsatta, det negligerade”.

Isac Blücher, går längre. Så långt så att han själv antar att det skulle innebära rabalder om hans idé genomförs i sin helhet. Snabba Hus är visserligen konstruerade för att vara billiga men glaspartierna är en stor kostnad – ändå har de flesta boende stängt för med gardiner. Isac Blücher tänker sig att bryta upp det med en slags madrass som går att dra för fönstret.

Läs ocksåStor ökning av lediga hyresrätter till ungdomar

– Jag drar det här långt och utmanar. Jag bryter upp fasaden med nåt löjligt, ett organ på huskroppen, och när jag gör det så skapar jag frågeställningar. Det kanske bara blir ett färgat räcke till slut, säger han.

Annons

Nästa våg av Snabba Hus i Norra Ängby och Råcksta omfattar 377 lägenheter. I Västberga byggdes 280.

Läs också Minst tusen nya bostäder för flyktingar i Stockholm – i år Snabba ungdomsbostäder ställs ut på Norr Mälarstrand Snabba Hus för ungdomar Ett vrål för allas rätt till en bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.