Annons

Fler medlemmar i regionen – men färre i Östergötland

Blekinge Hyresgästföreningen växer i sydöstra delen av landet. I fjol steg medlemsantalet med 738 personer. Men i Östergötland minskade antalet medlemmar.
Hyresgästföreningen ökade medlemsantalet i samtliga län i region Sydost, utom Östergötland.

– Det känns jätteroligt att vi nu har passerat 70 000 medlemmar och att vi dessutom gjorde det så mycket tidigare än vi räknat med, säger Leo Carlsson, enhetschef för medlemsutveckling inom Hyresgästföreningen region Sydost.

Den 31 december 2013 hade regionen 70 133 medlemmar, drygt 700 fler än ett år tidigare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En väl fungerande rekryteringsorganisation och hårt arbete från förtroendevalda som gjort att föreningen synts och hörts i många sammanhang ligger bakom uppgången, enligt Leo Carlssons analys.

Det är framför allt i Smålandslänen samt på Gotland som medlemmarna blivit väsentligt fler. Däremot syns ett tapp i Östergötland, där medlemsantalet minskade med 510. Störst i antal räknat, 221, var minskningen i Linköping, vilket inte förvånar Leo Carlsson.

Annons

– Linköping gick mycket plus året före och det är inte ovanligt att man ser en rekyl på det.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

I Norrköping var minskningen nästan lika kraftig, 179 medlemmar, trots att Hyresgästföreningen varit offensiv där under året och bland annat drivit en kampanj mot att kommunen tar delar av det kommunala bostadsbolagets vinst. Att medlemsantalet ändå går ner förklarar Leo Carlsson med att en omorganisation genomförts under året för att anpassa verksamheten bättre till postnummerindelningen i kommunen. Det har medfört att medlemsrekryterarna inte har arbetat så mycket i Norrköping som de normalt gör.

– Vi har faktiskt haft färre som gått ur än vanligt men också värvat färre nya medlemmar, säger Leo Carlsson.

Omorganisationen är nu färdig.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Målet för hela regionen var att gå runt plus minus noll i medlemsantal under 2013. De lågt ställda förväntningarna bottnar i att möjligheten att betala medlemsavgiften via hyran tagits bort och att en del medlemmar inte varit villiga att i fortsättningen betala avgiften med autogiro.

Region Sydost omfattar Östergötland, Gotland, Jönköping, Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. Regionen är den näst största inom Hyresgästföreningen. Störst är region Stockholm med drygt 123 000 medlemmar.

Län Medlemsantal 31 december 2013 Förändring i antal sedan 31 december 2012 Förändring, procent
Blekinge 6 215 91 1,5
Gotland 2 745 251 10,1
Jönköping 13 196 309 2,4
Kalmar 10 891 316 7,2
Kronoberg 8 349 281 3,5
Östergötland 28 737 -510 -1,7
Hela region Sydost 70 133 738 1,1
Källa: Hyresgästföreningen.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.