Annons

Fler medlemmar men långt från målet

Västerbotten Antalet medlemmar i Hyresgästföreningen ökade under 2008 med nära 3000 personer. Men bara två regioner nådde sina medlemsmål.

​Den sista december 2008 uppgick antalet medlemmar i Hyresgästföreningen till 537 497 personer. Det är 2888 fler än för ett år sedan. Men fortfarande långt ifrån den toppnotering Hyresgästföreningen hade i mitten av 90-talet.

Annons
 
– 2008 var ett bra år, både ur värvningssynpunkt och behållargrad, säger Åsa Andersson, medlemsstrateg på Hyresgästföreningen.
 
Av Hyresgästföreningens tio regioner ökade sex regioner sitt medlemsantal, men endast två regioner, Norra och Södra Skåne lyckades nå sina mål för 2008.
 
– Vi har bland annat arbetat hårt för att få in mervärdet i medlemsskapet och vi har mycket duktiga värvare, säger Johan Perup, chef för medlemsrekryteringen i regionerna Södra och Norra Skåne.
 
Hade de övriga regionerna nått sina mål hade Hyresgästföreningen kunnat räkna in ytterligare 6000 medlemmar.
 
I regionerna Norrland, Stockholm, Öst och Småland/Blekinge minskade antalet medlemmar. Procentuellt minskade medlemmarna mest i Småland/Blekinge.
 
Region Norrlands mål var att öka med 500 medlemmar 2008, i stället tappade man drygt 200. Anledning till medlemstappet är, enligt Jonny Eriksson regionchef, vakanser och sjukdom bland värvarna.
 
– Speciellt under våren tappade vi en del medlemmar på grund av detta, men under de sista månaderna förra året så ökade vi. Så jag tycker ändå att vi kan vara ganska nöjda, säger Jonny Eriksson.
 
För 2009 hoppas Åsa Andersson på en fortsatt positiv utveckling.
 
– Vi har än så länge inte märkt av den ekonomiska krisen, snarare tvärtom. Medlemsantalet steg under höstmånaderna. Det är svårt att sia om vad krisen kan komma att betyda för oss. Jag tror att det kan finnas en vilja att gå med i Hyresgästföreningen och ha oss i ryggen under oroliga tider. Det är en trygghet. Men samtidigt kan det ju finnas ekonomiska skäl till att människor tvingas välja bort oss.
 
Antalet medlemmar ökade stadigt från 1970 då medlemmarna uppgick till 263 000 personer. Toppnoteringen kom 1995 då Hyresgästföreningen hade 632 249 medlemmar.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.