HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler röstade på Andersberg i Halmstad

Halmstad Allt fler på Andersberg röstade i årets val. Enligt de preliminära siffrorna ökade valdeltagande till kommunfullmäktige från 52,2 till 57,5 procent.
Foto: Petra Martinsson

Förra valet hade Andersberg, som domineras av hyresrätter, det lägsta röstdeltagandet av alla valdistrikt i Halland. Bostadsområdet är uppdelat i två distrikt. Det är framför allt invånarna i den ena, Andersberg Norra, som i högre grad har tagit sig till valurnorna. I valet 2014 röstade här 52,2 procent och nu är siffran uppe i 57,5 vilket är 5,2 procentenheter. I det andra valdistriktet Andersberg Södra är ökningen inte lika stor utan 0,8 procentenheter. I riket i stort ökade valdeltagande, till riksdagen med 1,1 procentenheter.

– Det är alltid bra att valdeltagande ökar och mycket bra att det går upp i områden som ligger lågt. Det betyder att fler känner att det är värt att uttrycka sina åsikt och att de är en del av i samhället, säger Petra Lundh, enhetschef, bostadspolitik och kommunikation vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne där södra Halland ingår.

Läs ocksåValdeltagandet ökar på Gamlegården i Kristianstad

Hur röstar då folk på Andersberg? Socialdemokraterna dominerar stort. De fick 67,8 procent av rösterna i Andersberg Norra. V fick 8,5 procent följt av SD med 7,9 procent. Det såg ungefär likadant ut i Andersberg Södra med 65,1 procent för S, 10,1 procent för V och 9,3 procent för SD.

Valdeltagande till riksdagen är något högre än till kommunfullmäktige.

Läs också Marie Linder: Jag är oerhört besviken på Stefan Löfven 14 timmar för att få bänkskiva på plats - hyresgäst fick räkningen Så påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen Medlemsantalet i Region Mitt fortsätter att öka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.