Annons

Fler röstade på Andersberg i Halmstad

Halmstad Allt fler på Andersberg röstade i årets val. Enligt de preliminära siffrorna ökade valdeltagande till kommunfullmäktige från 52,2 till 57,5 procent.
Foto: Petra Martinsson

Förra valet hade Andersberg, som domineras av hyresrätter, det lägsta röstdeltagandet av alla valdistrikt i Halland. Bostadsområdet är uppdelat i två distrikt. Det är framför allt invånarna i den ena, Andersberg Norra, som i högre grad har tagit sig till valurnorna. I valet 2014 röstade här 52,2 procent och nu är siffran uppe i 57,5 vilket är 5,2 procentenheter. I det andra valdistriktet Andersberg Södra är ökningen inte lika stor utan 0,8 procentenheter. I riket i stort ökade valdeltagande, till riksdagen med 1,1 procentenheter.

– Det är alltid bra att valdeltagande ökar och mycket bra att det går upp i områden som ligger lågt. Det betyder att fler känner att det är värt att uttrycka sina åsikt och att de är en del av i samhället, säger Petra Lundh, enhetschef, bostadspolitik och kommunikation vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne där södra Halland ingår.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur röstar då folk på Andersberg? Socialdemokraterna dominerar stort. De fick 67,8 procent av rösterna i Andersberg Norra. V fick 8,5 procent följt av SD med 7,9 procent. Det såg ungefär likadant ut i Andersberg Södra med 65,1 procent för S, 10,1 procent för V och 9,3 procent för SD.

Valdeltagande till riksdagen är något högre än till kommunfullmäktige.

Annons
Läs också Valdeltagandet ökar på Gamlegården i Kristianstad Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.