Annons

Flyktingarna får nya bostäder – slipper möglet

Sundsvall I flera år har flyktingarna i Sidsjön tvingats bo i misär. Migrationsverket har klagat och värden har svarat med uppsägning. Nu har de slutit fred och startat ett nytt samarbete.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om flyktingarnas boendesituation vid Sidsjön och den oenighet mellan hyresgästen Migrationsverket och värden Sidsjö Fastigheter som till slut ledde till förhandling i hyresnämnden.

Kortfattat handlar det om de åtgärder som bör göras i de tre fastigheter, varav endast två nyttjas, som Migrationsverket hyr för nykommande flyktingar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Migrationsverket har under de senaste åren anmält ett 70-tal brister i lägenheterna, från mögel till vägglöss. Värden, Sidsjö Fastigheter, har endast åtgärdat de mest akuta felen och långt ifrån alla. De har inte velat bekosta större renoveringar eftersom de anser att slitaget är orimligt och att hyresgästen inte uppfyllt de aktsamhetskrav som enligt hyreslagen kan krävas. De har istället velat bli av med Migrationsverket och svarat med hot om vräkning.

Efter flera dagars förlikningssamtal i hyresnämnden har de nu bestämt sig för att stryka ett streck över gammalt groll och inleda ett nytt samarbete. Det innebär att flyktingarna får nyrenoverade lägenheter i andra hus i området.

Annons

– Vi gick i mål sent i går eftermiddag. Vi har dragit tillbaka våra åtgärdskrav och Sidsjö Fastigheter har å sin sida dragit tillbaka uppsägningen. Nästa år flyttar vi in i nyrenoverade lägenheter, berättar Annika Nordin, enhetschef på Migrationsverket.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Det handlar om cirka 50 lägenheter och 200 flyktingar som nu får ny bostad.

Det var ett komplext problem ni tvistade om. Fick ni något svar från hyresnämnden vem som egentligen hade rätten på sin sida?

Annons

– Nej, de tog aldrig ställning och det blev ingen dom eftersom vi lyckades med förlikningen.

Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Parterna kommer hädanefter vara mer noggranna med inflyttnings- och utflyttningsbesiktningar samt stämma av skicket i lägenheterna varje halvår för att undvika långtgående slitage som kan leda till stora renoveringskostnader.

Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.