Annons

Flyktingkillar i Vänersborg bjöds på julefrid mitt i sin oro

Vänersborg Styrelsen i Hyresgästföreningen BohusVänerDal avstod sitt julbord och sina julklappar till förmån för ensamkommande ungdomar på Restad gård. Och allt efter att ordförandens egna barn kommit med förslaget. Tacksamma killar njöt av stunden med lite känsla av julefrid.

Det var ett gäng förväntansfulla killar som kom till ABF-lokalen på Restad gård på tisdagskvällen. De var inbjudna för ett julfirande tillsammans med Röda Korset, Rädda Barnen och Hyresgästföreningen i BohusVänerDal. Och bakgrunden var att ordförande Jessica Qvists barn funderat över julklappar hemma vid köksbordet i Uddevalla. Barnen tyckte det kändes fel att vissa får massor av klappar, medan andra inte får något alls. De ville helt enkelt dela med sig.

– Barnen tyckte att det skulle kännas bra att ge saker istället för att bara få, berättar Jessica Qvist. Och då väcktes tanken på detta. Vi i styrelsen kom fram till att detta var ett bra och redan etablerat ställe där vi vet att arbetet fungerar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu kunde barnen Peter Johansson, 11 år, Emil Johansson, 10 år, och Kira Qvist, 6 år, inte själva var med och dela ut gåvorna, så de kallade in sin kusin Jonathan Andersson, 10 år, som hjälp till styrelsen.

Ett 30-tal killar som kommit som ensamkommande flyktingar till Sverige kom till lokalen. De blev glatt överraskade över att få presenter. Ali och Elias, som båda varit i Sverige i ungefär två år, sa att de inte kan så mycket om svenskt julfirande, men att de förstått att man brukar få julklappar och äta god mat. Båda har fått avslag på sina asylansökningar och väntar oroligt om vad som ska hända med dem, men de försöker se positivt på framtiden ändå.

Annons

Röda Korsets frivilligledare Marianne Barrljung säger att killarna som fått avslag på sina asylansökningar lever under stor press och oro och att stödgruppen Skyddsnätet gör allt de kan för att stötta pojkarna.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– De är våra skyddslingar och vi försöker hjälpa dem.

På Restad gård, Sveriges största Asylboende, finns idag 400 ensamkommande flyktingungdomar. Av dessa har många fått sina åldrar uppskrivna och de lever idag i osäkerhet om vad som ska hände dem, om de ska utvisas.

Annons

Men det var en glädjestund under samlingen i ABF-lokalen denna kväll. Flera av killarna ställde sig upp och tackade för julklappen från Hyresgästföreningen, biobiljetter. De började genast fundera över vilken film de skulle se och Star Wars låg högt på listan.

Läs ocksåFemårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen nedFemårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.

Majid Sadeghi hade inte bestämt vilken film han skulle se, men var mycket tacksam över gåvan. Han tolkade för sina kamrater som inte är lika bra på svenska som han är. Och det blev en spontan applåd till barnen som kommit med idén om julklappar och styrelsen för Hyresgästföreningen i BohusVänerDal. Och de högg in på pepparkakor, julmust och glögg och fick en liten känsla av vad julefrid kan innebära.

Läs också De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.