Annons

Flyttvåg när Förbo renoverar i Marstrand

Kungälv Hyreshuset har nästan tömts på boende. Av arton lägenheter är nu bara tre bebodda. Förbo renoverar och höjer ­hyrorna närmare 50 procent.
Foto: Gustaf Görfelt
Renoveringar som orsakar massflytt har hittills främst uppmärksammats i storstäderna. Men billiga bostäder är en bristvara på många håll. Inte minst i Marstrand, där villapriser på 10–20 miljoner kronor inte är ovanliga.

Från uteplatserna kan man se Carlstens fästning, men huset på Bohusgatan är byggt 1967 och ser slitet ut. Det är dessutom nästan tomt. Förbo ska totalrenovera med start i år och efter intrappning kommer hyrorna att höjas med mellan 41 och 47 procent.

Fasader, tak, stammar, tvättstuga och ventilation ska bytas. Samtidigt görs 18 lägenheter om till 16 och får nya kök och badrum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Alla lägenheter får samma standard. Hyresgästföreningen har gått med på ett undantag från ombyggnadsavtalet, som säger att det ska finnas valbara nivåer.

Två av de kvarvarande hyresgästerna vägrar godkänna ingreppen i sina lägenheter. Därför kommer ärendet att tas upp i hyresnämnden i Göteborg nu i slutet av februari. Hyresgästerna har dock avböjt att medverka i Hem & Hyra.

Anna Olá är Förbos fastighetsutvecklingschef. Hon säger att det finns flera speciella omständigheter runt huset på Bohusgatan, och att det är det som ligger bakom att det nu är nästan tomt på hyresgäster. Till att börja med var bara 11 lägenheter bebodda när samrådsprocessen drog i gång.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

– Det här huset är väldigt gediget byggt. Ledningarna är ingjutna i betongen, och det gör att vi måste dra helt nya schaktlägen och bila upp hela bottenplattan i entréplanet. Det finns också asbest i fix och fog i köken och i badrummen. Ingen kommer att kunna bo kvar under tiden, utan alla måste evakueras, säger Anna Olá.

Annons

Det har hunnit gå två år sedan det första informationsmötet och under den tiden har många hyresgäster hunnit fundera på om de verkligen vill bo kvar, enligt Anna Olá.

– Vi har kunnat erbjuda dem att flytta permanent till de lägenheter som vi har reserverat för evakueringen om de vill. Många har sett möjligheter att få ett boende som är mer anpassat efter deras liv, med närmare till arbete eller familj. Men det är inte vanligt alls att det är så här många som flyttar. Vi jobbar oftast med kvarboende under renovering, säger hon.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Att hyreshöjningarna blir så pass höga har också delvis med huskonstruktionen att göra, menar hon.

– Från början trodde vi att det skulle räcka med att byta stammarna och renovera badrummen, men sedan visade det sig att vi behöver göra om köken också. Vi har haft dialog med Hyresgästföreningen och då har vi landat i den här bruksvärdeshyran. Vi kommer att trappa in det under sex års tid för de hyresgäster som bor kvar, säger Anna Olá.

Hon räknar upp ett antal betydligt större renoveringsprojekt inom Förbos bestånd där hyreshöjningarna bara hamnat runt 10-13 procent eller lägre.

– Förbos ambition är att hålla nere hyrorna, det är inte så att vi vräker på. Men alla projekt är unika.

Annons

Marstrand är en liten ort, och speciell med tanke på de höga fastighetspriserna. Vad säger du om kritiken att den här renoveringen gör att de fåtaliga billiga bostäderna blir ännu färre?

– Det här huset har som sagt bara 16 lägenheter, och vi har ett antal andra hus på Marstrand, totalt ca 120 lägenheter, säger Anna Olá.

Tommy Dunerstrand har varit Hyresgästföreningens förhandlare. Han är inte helt nöjd med slutresultatet.

– Vi har haft en lång diskussion om nödvändigheten av så stora ingrepp. Nu flyttar hyresgästerna till andra hus, men vad händer när det är dags för omtag där också?

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.