Annons

Folkomröstning om Albyberget stoppas

Botkyrka Det blir ingen folkomröstning om försäljningen av 1 300 lägenheter på Albyberget. Skälet är att över två tusen av rösterna i namminsamlingen inte godkänns.

Nätverket ”Alby inte till salu” försök att stoppa Botkyrkabyggens försäljning av 1 300 lägenheter misslyckades. Nätverket  behövde 6 296 giltiga röster för att få till stånd en folkomröstning i Botkyrka. Men efter att valnämnden i Botkyrka räknat rösterna visade det sig att bara 4 353 av de inlämnade cirka 6 400 rösterna var korrekta och giltiga.

Åsa Eklund, en av initiativtagarna till namninsamlingen är besviken.
– Det är tungt nu och känns som vi snubblar på mållinjen. Flera politiker hade ju svängt och sagt att de skulle rösta ja till en folkomröstning så jag tror det skulle kunna bli en majoritet för en folkomröstning om frågan hade tagits upp i kommunfullmäktige, säger hon.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skälet till att över två tusen röster inte godkändes var bland annat att över 400 personer hade skrivit på namnlistorna flera gånger, nästan 500 uppfyllde inte kravet att de måste bo i Botkyrka kommun. Vissa röster räknades också bort för att de inte skrivit på under de sex månader som namninsamlingen får pågå innan inlämnandet.
– I 457 fall har vi tyvärr inte heller kunnat se vad det står för namn och personnummer även om vi verkligen har försökt och då kan vi inte räkna de rösterna, säger Lars Nyberg, (S) och ordförande i valnämnden i Botkyrka kommun som räknat rösterna som samlats in av nätverket ”Alby inte till salu”.

Två av ledamöterna i valnämnden Mats Einarsson, (V) och Leif Glad, (S), reserverade sig mot valnämndens beslut och krävde att en folkomröstning ska genomföras. Skälet till att en folkomröstning ändå bör genomföras är, enligt Mats Einarssons yrkande, att de insamlade namnen är uttryck för en medborgaropinion som bör tas på allvar och uppmuntras, informationen kring försäljningsprocessen har kritiserats för att ha varit bristfällig och att den tilltänkta köparen, bland annat riskkapitalisten Mikael Ahlström, inte uppfyller de krav på den nya ägaren som kommunfullmäktige satt upp.

Annons
Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.