Annons

Fönster från 1934 ramlar ut

Göteborg De gamla fönstren är ruttna och slits loss av vinden om de står öppna. Poseidon har inspekterat och bytt ut vissa. Trots det fortsätter olyckorna i Gamlestaden. Nu utlovar värden renovering.
Foto: Gustaf Görfelt
Original. Fönstren har suttit sedan husen byggdes på 1930-talet. Andreas Hedberg tycker det är hög tid att de byts ut.

Vid årsskiftet hände det igen.

Två fönster i barnrikehusen vid Gamlestadsvägen ramlade ut under loppet av en vecka, det ena från tredje våningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det åkte rakt ner på trottoaren, nära där p-automaten står. Någon kunde fått det på sig. Det är en fara för allmänheten, säger hyresgästen Andreas Hedberg.

Enligt honom har fönster ­lossnat regelbundet under lång tid.

– Mina kompisars fönster ­ramlade ut redan för tio år sedan. Det händer någon gång i halvåret, säger Andreas Hedberg.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.
Fönstret ramlade från tredje våningen ner på trottoaren

Han säger att Poseidon ­tidigare inte gjorde mer än ersatte de ­trasiga rutorna. Men efter att GöteborgDirekt skrev en artikel i maj blev det fart på bolaget.

– Då tog de hit en skylift och bytte ut 10–15 fönster. Men egentligen skulle de behövt byta ut ­allihop, antagligen ­redan på 1990-talet, ­säger Andreas ­Hedberg.

Han var själv med om att en av hans fönsterrutor sprack när han öppnade den.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Poseidon vill kanske inte ­lägga pengar på såna här gamla hus, det är väl roligare med nyproduktion. Eller så har de inte bestämt än vad de ska göra med husen, de har ju hållit på att projektera det här området väldigt länge nu, säger Andreas Hedberg.

Johannes Wallgren, distriktschef Poseidon, säger att bolaget planerar att byta ut alla fönster på de fem husen med start i år.

Annons

– Vi ska börja åtgärda både fönster, tak och fasader. Vi har projekterat för det i fyra år, säger Johannes Wallgren.

Att åtgärderna dröjt har inte med pengar att göra, enligt honom.

– Nej, det beror på att det är klurigt med gamla hus. De har självdrag, och gör man fel med fasaderna kan det bli fuktskador. Fönstren har varit dåliga länge, men förra året blev det akut, säger Johannes Wallgren.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.