Annons

Förbo: ”Höj hyran med upp till 20 procent”

Härryda Kommunägda Förbo tycker att runt 750 av deras lägenheter ligger "för lågt" jämfört med andra likvärdiga lägenheter. Hyran är 10-20 procent i underkant, menar man.

UPPDATERAD: I artikeln som publicerades på hemhyra.se igår var några av adresserna längst ned i texten felaktiga. Det har nu rättats till (12.45 16/12). Det har också klargjorts att Förbo inte lämnat in något formellt yrkande på att hyran ska höjas med 10-20 procent. Däremot menar bolaget att runt 750 lägenheter ligger 10-20 procent ”i underkant”.

Hyresförhandlingarna är i full gång i landets kommuner. Förbo, som ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndals kommun, vill höja hyran med i snitt 2,3 procent. Det är ett krav som ligger relativt nära det som många andra bolag i Västra Götaland har krävt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men yrkandet på 2,3-procentiga hyreshöjningar är hela bilden. I samband med hyresförhandlingarna har nämligen Förbo fört fram att runt 750 av deras lägenheter ”ligger för lågt” jämfört med likvärdiga fastigheter. Därför vill man se över hyran för dessa lägenheter. Ingångsvärdet från Förbos sida är att dessa lägenheter ligger 10-20 procent ”i underkant”.

För en lägenhet som idag har en hyra på 5 000 kronor skulle en 20-procentig höjning innebära ökade månadskostnader på 1 000 kronor.

Förra hösten gick Förbo med i branchorganisationen Fastighetsägarna GFR. Det var ett ovanligt initiativ, eftersom organisationen framför allt omfattar privata hyresvärdar. Hyresgästföreningen reagerade starkt.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

– Går man med i Fastighetsägarna finns det en risk att man börjar fokusera på vinst, sa Pedram Kouchakpour bland annat då.

Förbos vd, Peter Granstedt, motiverade i sin tur medlemskapet i Fastighetsägarna med att man ville ha ett större jämförelsematerial av andra lägenheter

– För att kunna förvissa sig om att ha en hyra som är ”rätt” så behöver man ha ett väldigt bra underlag. Ju mer jämförande material om andra hyreslägenheter vi har, desto lättare har vi att förvissa oss om att vi ligger rätt när vi avgör en lägenhets bruksvärde, sa han.

Annons
Läs ocksåNya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

Drygt 5 500 hushåll bor hos Förbo.

De lägenheter där Förbo menar att hyran ligger ”för lågt” jämfört med likvärdiga lägenher ligger på följande adresser:

Lindome Centrum (gatuadresserna Dotegården, Smörkullegården, Almåsgången)

Peppareds torg och Peppareds äng, Balltorp

Segerstadsvägen, Gråbo

Långgatan 5, Marstrand

Brattåsvägen 15, Landvetter

Annons

Hindås Stationsväg

LÄS MER:

Förbo: ”20 procent inget formellt krav

Hem & Hyra listar löpande färdiga hyresuppgörelser i Västra Götaland. Du hittar listan här.

Årets hyreskrav från länets bostadsbolag hittar du här.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” Vill höja med 10,8 procent – nya västsvenska hyreskravet berör tusentals hushåll Rekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.