Annons

Fördubblat vite för hälsofarlig Kalmarlägenhet

Kalmar Föreläggandet om åtgärder i lägenheten på Lorensbergsgatan i Kalmar kom i slutet av december förra året. Men ännu har inget hänt och nu riskerar fastighetsägaren Peter Petersson ett vite på 30 000 kronor ifall han inte kommer in med åtgärdsförslag till samhällsbyggnadskontoret inom två veckor.

​Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur hyresgästerna i den berörda lägenheten blivit sjuka, sannolikt av boendemiljön. Familjens tvåårige son misstänktes ha fått astma. I somras flyttade de och redan första natten försvann hostan.

I det första föreläggandet angavs att Peter Petersson skulle vidta flera åtgärder:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”En konsult som är auktoriserad av Byggdoktorerna, eller har likvärdig kunskap, ska anlitas för en utredning om vad som orsakar vatten på golvet och unken lukt i källarrummet i lägenheten och om situationen i tvättstugan; vad är orsaken till den mikrobiella tillväxten och att innertaket trillat ner samt om det finns mikrobiell tillväxt i innertaket. Utredningen ska även redovisa vad som tekniskt behöver utföras för att åtgärda problemen samt uppskatta kostnaden för detta.”

Annons

Föreläggandet var förenat med ett vite på 15 000 kronor. Sedan dess har ärendet valsat genom flera instanser. Peter Petersson överklagade föreläggandet först till länsstyrelsen och sedan miljödomstolen. Miljööverdomstolen beviljade inte prövningstillstånd och därför ligger frågan åter igen på samhällsbyggnadskontorets bord.

Fortfarande har ingenting hänt, inga åtgärder eller utredningar i fastigheten och inga skrivelser till samhällsbyggnadskontoret. Därför har Peter Petersson fått ett nytt brev med en påminnelse om vad han bör göra. Svarar han inte senast den 3 november kommer ärendet upp i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Förslag till beslut är att vitet ska dubblas till 30 000 kronor.

Fakta: Peter Petersson

Peter Petersson äger åtta fastigheter i Kalmar, Nybro och Oskarshamn. Hans huvudsakliga sysselsättning är dock som fastighetsmäklare.Sedan 2009 har Hyresgästföreningen haft sex ärenden i den aktuella fastigheten.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.