HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Före detta topp-vd ”ockuperar” lägenhet – för tredje gången

Stockholm Den först drabbade: En gårdsägare i Sörmland. Den andra: En ensamstående trebarnsmor i Norra Djurgårdsstaden.  Nu har paret slagit till för tredje gången och vägrar flytta från en lägenhet på Östermalm. 
Paret har vid tre tillfällen hamnat i tvister sedan de vägrat betala hyran. Vid det här tillfället tvingades förstahandshyresgästen säga upp sitt kontrakt för att få ut paret ur lägenheten.

Det är pyntat och jultrevligt i fönstret på den bra Östermalmsadressen. Men det är inte säkert att tomten kommer och hälsar på för det. Många tycker att hyresgästerna inte har varit särskilt snälla. Enligt värden ockuperar den före detta topp-vd:n och hans fru nämligen bostaden. Och det är inte första gången den historien berättas om paret.

Det första ärendet som går att följa i offentliga protokoll sträcker sig tillbaks till 2012 då paret skriver på ett kontrakt om att hyra ett hus på en herrgård i Sörmland.

Paret var då i ett tidigt skede av en ekonomiskt trasslig situation som gällde en tvist kring försäljning av mark som till slut gjorde dem skyldiga flera miljoner kronor via kronofogden. Med det följde att referenserna inte var föredömliga vilket gårdsägaren var medveten om. Men hon gjorde ett undantag. Hyresgästerna var övertygande. Han var proper i sina Gant-kläder och kunde visa artiklar från tidningar som tydde på att saker som hänt var orsakade av någon annan än honom själv.

– Han hade vältaliga förklaringar. Det brukar inte vi gå på men det gjorde vi den här gången, säger gårdsägaren, som lämnade över nycklarna till det hon själv tycker är det finaste huset på gården. Dessvärre. Problemen började yttra sig ganska snart. Den överenskomna hyran på 10 325 kronor i månaden upphörde ganska snart komma in, enligt gårdsägaren.

Och hon var vid den tiden inte den enda som hade klagomål. En hö-leverantör tillerkändes drygt 6000 kronor i utebliven ersättning i tingsrätten. Och en lokal bilaffär lät mannen låna en bil över natten. Den fick de tillbaks först efter, enligt bilförsäljaren, 300 brukade mil och en månad senare när bilhandlaren själv stoppade honom och krävde tillbaks fordonet. Bortförklaringarna var många och handlade i allt väsentligt om en sjuk fru som ännu inte kunnat provköra bilen innan de bestämt sig för att göra affär, men det argumentet räckte inte rättsligt, domen blev dagsböter.

Läs ocksåKrylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Gårdsägaren gick i sin tur gick med på förlikning om 17 500 kronor och utflyttningsdatum 7 april 2015. Trots att hyresskulden uppgavs vara långt mycket högre.

– Jag gjorde det fast jag visste att jag inte skulle få en krona. Och det fick jag heller aldrig. Men det var det enda sättet att bli av med honom, säger hon i dag.

Nu söker sig paret till Stockholm där en ensamstående trebarnsmamma vill hyra ut sin lägenhet i andra hand under en period när hon etablerar sig med sitt företag i Vallentunatrakten. Hon får kontakt med kvinnan som säger sig hantera hennes ärende på länsstyrelsen. Tajmingen tycks vara perfekt för de båda eftersom handläggaren har behov av bostad. Trebarnsmamman uppfattar paret som ordentliga och skriver kontrakt i mars 2015. Hem & Hyra har tidigare skrivit om ärendet som direkt efter inflytt började med att hyrorna uteblev. Efter mängder av korsvisa polisanmälningar om bland annat hot står trebarnsmamman till slut med fullt ansvar för lägenheten och dess hyra. Utan möjlighet att komma in i lägenheten och utan möjlighet att få ut ”hyresgästerna”. När hon närmar sig paret och spelar in samtalet med mobilkamera säger mannen, när hon vill ha tillbaks nycklarna: Det kan du glömma!

Läs ocksåBetalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Till slut har trebarnsmamman inte något annat alternativ än att säga upp sitt kontrakt på lägenheten för att inte behöva stå för fler hyreskostnader. Skulden är nu uppe i över 50 000 kronor. Även nu sker en ”förlikning” i tingsrätten. Hon tillerkänns 20 000 kronor först två år senare efter många, långa och krångliga turer. I dag har hon bosatt sig i södra Sverige och har åter börjat arbeta efter sjukskrivningen som följde efter processen som hon till största delen fick driva själv och utan särskild hjälp av hyresvärden Familjebostäder.

Nutid, eller snarare från den dag i maj 2016 då paret återigen övertygar till sig ett bostadskontrakt. Trots flera miljoner kronor i kronofogdeanmärkningar. Företaget New Stay AB förmedlar tillfälliga andrahandsboenden i Stockholm och kunde erbjuda en lägenhet på Östermalm fram till april 2017 då den ordinarie lägenhetsinnehavaren Unghanse förvaltning ska ha tillgång till lägenheten för sin hyresgäst. Hyreskontrakt skrevs men någon utflytt i april blev det inte. Paret bor kvar där till dags dato trots uppsägning och krav om vräkning. I stället har mannen startat tre ärenden i hyresnämnden för att få bo kvar samtidigt som New Stay AB drivit ett fall i hyresnämnden och ett i tingsrätten. Under tiden uteblir hyror och nu har mannen vänt på bevisbördan – han menar att det är New Stay AB som har tagit ut en oskäligt hög hyra och kräver att få både återbetalning och rätt till hyreskontraktet. Samtidigt som New Stay AB nu tvingas betala hyran till sin värd Unghanse förvaltning. Ingen mår särskilt bra av den här händelseutvecklingen.

Maria Unghanse som representerar ägarmajoriteten i fastigheten tycker att hela situationen är förfärlig men vill inte kommentera ärendet ytterligare med hänvisning till det juridiska. Den hyresgäst som skulle ha flyttat in har fått hjälp att lösa situationen på annat sätt.

Läs ocksåUrinlukt och ylande hundar kan kosta kontraktet

Närmast återstår om New Stays ombud får rätt att avhysa enligt sökningen via kronofogden. Eller om paret finner lycka för sin argumentation i hyresnämnden.

Om inte kommer de snart ha behov av att söka sig till en ny bostad.

Hem & Hyra har sökt paret vid ett flertal tillfällen utan framgång.

Läs också Mamma hyrde ut till sin dotter – nu riskerar båda åka ut Kvinnan bodde nästan gratis – lät den inneboende betala hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.