Annons

Föreningar granskas efter skandalen i Varberg

Nyheter Hyresgästföreningen i Varberg lade stora pengar på konferensresor till Tyskland. Nu ska regionens tolv övriga föreningar granskas.– Vi tar det här på största allvar, säger regionordföranden Bengt Svensson.
Efter avslöjandet om att Hyresgästföreningen i Varberg bjudit sina förtroendevalda på dyra Tysklandsresor vidtas nu åtgärder för att undvika fler skandaler.
 
Arbetet pågår med att förtydliga de etiska regler som gäller, framför allt när det kommer till användandet av medlemmarnas pengar. För att undvika att förtroendevalda i föreningarna missförstår regelverket kallas alla ordföranden från Region västra Sverige till ett möte nästa vecka med regionordföranden och regionchefen. Där ska gällande rutiner, regler och etiska riktlinjer diskuteras.
 
– Jag tror inte att reglerna behöver skrivas om men vi måste försäkra oss om att alla har förstått innebörden av dem. Jag tycker vi har bra etiska regler, säger Bengt Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen Region västra Sverige.
Hur ska ni säkerställa att reglerna efterföljs i fortsättningen?
– Vi kanske måste revidera tätare. Vi hade redan beslutat, innan detta uppdagades, att vi ska göra uppföljningar av föreningarnas verksamhetsplaner tre gånger om året, säger Bengt Svensson.
 
Regionledningen har också beslutat att det ska utredas hur de övriga tolv föreningarna i Region västra Sverige använt sina pengar.
– Vi ska välja en extern firma som gör detta åt oss så att det inte ska råda några som helst tvivel efteråt. Då vet alla att vi är på banan igen, säger Bengt Svensson.
 
Vad som händer i Varbergs-föreningen är ännu inte beslutat. Först ska en utredning visa vad som föregick besluten om tysklandsresorna, vad för nytta de gjort och om det funnits någon återkopplingen till medlemmarna.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.