Annons

Föreningen går back – då höjs arvodet till ordföranden

Stockholm Nästa års budget i Hyresgästföreningen i Stockholm är ansträngd. Trots det föreslår styrelsen att arvodet till ordföranden höjs – med 70 procent. (rättad)

På lördag är det höstfullmäktige i Hyresgästföreningen region Stockholm. Föreningens ekonomi går för tredje året i rad back med miljonbelopp. Styrelsen föreslår en budget som slutar på minus två miljoner kronor för 2014.

Samtidigt föreslås nya arvoden för ledande förtroendevalda i Hyresgästföreningen. Arvodet till ordföranden i regionen är i dag max 39 000 i månaden. Det nya maxbeloppet föreslås bli 66 600 kronor i månaden. I de nya villkoren ges ordföranden, som heter Greger Björkegren och är nyvald från i våras, möjlighet att öka arbetstiden från 80 procent till heltid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi lägger ett förslag på en budget med minskat underskott. Det är fortfarande minus men det går inte att ta igen ett så stort underskott på en gång. Regionstyrelsen har gjort ett seriöst jobb och nu behöver hela organisationen ses över, säger Anita Granqvist i regionstyrelsen, och fortsätter.

Annons

– Arvodet kanske sticker i ögonen, men för att få dugligt folk måste vi betala.

Går det att ha ett jobb vid sidan av uppdraget som regionordförande?
– Nej, det gör det inte, det ska till en övermänniska för något sådant. Det är verkligen ett heltidsjobb med många kvällar och helger.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Övriga arvoden lämnas oförändrade, utom till valberedningen och till ordförandena i Hyresgästföreningarna på kommunal nivå. De får, enligt förslaget, en höjning på ungefär en tusenlapp per person och år.

Annons

En annan föreslagen förändring är ett stopp för nya förhandlingsdelegationer. Delegationerna är de förtroendevaldas beslutande församlingar för förhandlingarna och finns för alla de kommunala bostadsbolagen. För hyresgäster med privat hyresvärd finns möjlighet att bilda en delegation för ett enskilt bolag, som Stena eller Akelius. 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.