HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Förhandlingarna med Haninge Bostäder strandade

Haninge Hyresgästföreningen har inte lyckats nå en överenskommelse med kommunala Haninge Bostäder om 2008 års hyror. Bolaget har 1 853 lägenheter.

– Nej, vi är oeniga om hyreshöjningen. De kräver 3,75 procents höjning och vi menar att 1,65 procent plus 30 kronor i månaden är skäligt. De 30 kronorna ska täcka bolagets kraftigt höjda kostnader för sophanteringen, säger Astrid Öhman Asp, förhandlare för Hyresgästföreningen.

För en lägenhet som i dag har en hyra på 5 000 kronor innebär bolagets krav en höjning med 187 kronor i månaden, medan Hyresgästföreningens bud ger en höjning med 112 kronor.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

De båda parterna enades därför om att stranda förhandlingen och hänskjuta tvisten till Hyresmarknadskommittén, där både Hyresgästföreningen och Sabo (bostadsföretagen) är representerade.

Det kan dock dröja innan tvisten kommer upp till behandling.

– Ja, men innan dess ska representanter för parterna i kommittén titta på ärendet och förhoppningsvis lägga ett medlingsförslag som vi kan acceptera, säger Astrid Öhman Asp.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Höjningen kommer sannolikt att gälla från den 1 januari. Därför rekommenderar hon för säkerhets skull att hyresgästerna lägger undan en slant varje månad, så att man har pengar till en retroaktiv höjning framöver.

Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering Hyresvärden Anders skänker hyreshöjningen till Ukraina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.