Annons

Förhandlingarna med Haninge Bostäder strandade

Haninge Hyresgästföreningen har inte lyckats nå en överenskommelse med kommunala Haninge Bostäder om 2008 års hyror. Bolaget har 1 853 lägenheter.

– Nej, vi är oeniga om hyreshöjningen. De kräver 3,75 procents höjning och vi menar att 1,65 procent plus 30 kronor i månaden är skäligt. De 30 kronorna ska täcka bolagets kraftigt höjda kostnader för sophanteringen, säger Astrid Öhman Asp, förhandlare för Hyresgästföreningen.

För en lägenhet som i dag har en hyra på 5 000 kronor innebär bolagets krav en höjning med 187 kronor i månaden, medan Hyresgästföreningens bud ger en höjning med 112 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De båda parterna enades därför om att stranda förhandlingen och hänskjuta tvisten till Hyresmarknadskommittén, där både Hyresgästföreningen och Sabo (bostadsföretagen) är representerade.

Annons

Det kan dock dröja innan tvisten kommer upp till behandling.

– Ja, men innan dess ska representanter för parterna i kommittén titta på ärendet och förhoppningsvis lägga ett medlingsförslag som vi kan acceptera, säger Astrid Öhman Asp.

Annons
Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Höjningen kommer sannolikt att gälla från den 1 januari. Därför rekommenderar hon för säkerhets skull att hyresgästerna lägger undan en slant varje månad, så att man har pengar till en retroaktiv höjning framöver.

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.