Annons

Försenat bokslut väcker frågor

Avesta Rivella har tagit mycket god tid på sig att lämna in sina bokslut. Först nyligen kom bokslutet för 2012. Både revisorn och Hyresgästföreningen är undrande.

Det bokslut som nu till slut kommit gäller alltså 2012 då de förra ägarna till de 700 lägenheterna i Krylbo och Karlbo var aktiva. Det som väcker frågor från revisorn och Hyresgästföreningen är främst att värdena på fastigheterna har skrivits upp kraftigt.

– Rivella redovisar många vakanser och höga driftskostnader och det ger ett kraftigt minusresultat. Det har företaget mött genom att skriva upp värdet på fastigheterna och det känns som ett ganska uppblåst värde, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skulle det göras en bedömning av marknadsvärdet på fastigheterna kan det bli problem om det bokförda värdet visar sig vara för högt. 

Annons

John Oknelid påpekar också att det inte varit några hyresförhandlingar på flera år:

– Hyrorna är ju företagets intäkter och det känns konstigt att de inte tar i det. Det vore också intressant att veta om de har lyckats minska sina driftskostnader genom de byten av radiatorer som ska ha skett.

Läs ocksåDu betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna"

Hyresgästföreningen ser nu med spänning fram emot bokslutet för fjolåret då de nya ägarna, Waterhouse, tog över Rivella. Övertagandet skedde när hyresnämnden precis bestämt att fastigheterna skulle tvångsförvaltas. Tvångsförvaltningen upphävdes i oktober i fjol då det bedömdes att de nya ägarna förmådde förvalta fastigheterna.

Annons

Till Avesta Tidning har Rivellas ordförande Christian Kirkman-Möller nyligen sagt att hans bedömning är att fastigheternas värde är korrekt och att Waterhouse genom att ta över Rivella istället för att låta det gå i konkurs och bilda ett nytt bolag tog ett socialt ansvar för det lokala näringslivet.

Läs också Klart med åtgärdspaket för "slumområde" i Krylbo Svenskt bolag köpte i Krylbo Förhandlingar inledda om kommunalt köp i Krylbo Avesta kommun vill köpa Krylbostäders lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.