Annons

Svenskt bolag köpte i Krylbo

Dalarna Landsort Care har köpt hela Krylbostäders fastighetsbestånd i Krylbo och Karlbo. Affären skedde för ett par veckor sedan och Hyresgästföreningen är "försiktigt optimistiska".
Foto: Lena Mattsson
Landsort Care har köpteKrylbostäders fastigheter i Krylbo och Karlbo.

Landsort Cares företagsidé är att köpa fastigheter i behov av rust, rusta dem och sedan sälja dem igen. Och det är antagligen vad som kommer att ske i Krylbo och Karlbo också.

Krylbostäder, tidigare Nya Byn och ännu tidigare Rivella, har genom åren fått massiv kritik för att de inte skött underhållet av de över 700 lägenheterna. Hyresgäster, Hyresgästföreningen och Avesta kommun har kritiserat företaget och i oktober fylldes församlingshemmet i Krylbo av hyresgäster och andra Krylbobor som satte ord på sin oro över framtiden i och för Krylbo i allmänhet och Krylbostäder i synnerhet. Läs mer om mötet här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu har alltså Krylbostäder sålt allt de ägt i kommunen och de nya ägarna säger till Fastighetsvärden att de köpt ”ett fullt uthyrt bestånd i ett attraktivt läge”. Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin beskriver känslan inför affären som att han är ”försiktigt optimistisk med ett sunt mått av skepsis”.

– Det låter bra det här men vi får se. Jag andas ut först när det finns utbildad personal och byggnadsställningar på plats i Krylbo, säger Marcus Kjellin.

Annons

Priset för fastigheterna blev 188 miljoner. Det är ett överpris menar Marcus Kjellin och han undrar om de nya ägarna verkligen vet hur illa ställt det är med fastigheternas skick:

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

– Nu vill vi veta hur Landsort Cares plan ser ut. Kommer det att bli ett långsiktigt ägande eller renoverar de och säljer vidare om fem eller sju år?

Hyresgästföreningen har efter besiktningar och kontakter med hyresgäster och medlemmar i föreningen ställt samman en lista på 31 punkter med brister i fastigheterna som föreningen förväntar sig att de nya ägarna ska åtgärda.

Annons

Landsort Care är ett helsvenskt bolag som ägs av bland annat SE-bankens pensionsfond. De har tidigare ägt fastigheter i bland annat Borlänge.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Till Dalarnas Tidningar säger Avestas kommunalråd Lars Isacsson, (S), att kommunens miljökontor har 50 ärenden som gäller de aktuella fastigheterna. Det gäller bland annat kackerlackor, dålig luft och mögel.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.