HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Forskare vill flytta rivningshotade hus

Nyheter Kan rivningshotade miljonprogramshus i glesbygd flyttas till storstäder med skriande bostadsbrist? Den möjligheten vill Erik Stenberg, forskare på KTH i Stockholm, undersöka.
, , ,

Medan det råder bostadsbrist på många orter i landet så vilar rivningshot över hus på avfolkningsorter. Erik Stenberg, arkitekt och forskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, vill undersöka om det är möjligt att flytta rivningshotade miljonprogramshus som byggdes med prefabricerade betongelement och bygga upp dem på nytt på orter där det råder bostadsbrist.

Uppskattningsvis tillverkades omkring 100 000 lägenheter med prefabricerade byggelement under miljonprogrammets dagar från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet. Kanske skulle 10 000 av dem vara aktuella för flytt, tror Erik Stenberg.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

– Även om husen är slitna och i behov av renovering är ofta stommarna välbevarade och intakta. Att då montera ner och sätta upp husen där det råder bostadsbrist skulle kunna vara en vinst både ekonomiskt och miljömässigt, säger Erik Stenberg.

Planerna har befunnit sig på idéstadiet en tid, men i takt med att bostadsbristen i storstäderna eskalerat, så har tankarna tagit ny fart. Första steget blir att inventera vilka hus som skulle kunna vara aktuella för flytt och göra en djupare analys om det är tekniskt möjligt.

– Liknande projekt har redan genomförts i Tyskland där flerbostadshus blivit villor i stället för att betongen mals ner. Då borde det gå att göra i Sverige också.

Läs ocksåHusritaren skapar vykort från verklighetenKonstnär Sara "Husritare" Andén

I samband med flytten vill också Erik Stenberg undersöka om det går att ändra planlösningar. Många av lägenheterna i miljonprogramshusen är treor, kanske skulle det gå att göra både större eller mindre lägenheter.

– Det är dyrt att bygga nytt. Miljonprogrammens byggsystem erbjuder stora möjligheter som vi inte tänkt på tidigare, säger Erik Stenberg.

Läs också Välkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal Hyresgästerna i världskända "Sockerbiten" i Björkhagen värnar om sitt hus: "Vi behöver en egen arkitekt" Emma bor i prisat hus: ”Härligt att det kan byggas nåt som sticker ut”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.