Annons

Forskaren: ”Lågfrekventa ljud kan påverka sömn och hälsa”

Nyheter Att utsättas för störande ljud i sitt hem är en fysisk hälsorisk. Även lägre ljud kan vara skadligt. Det säger bullerforskaren Kerstin Persson Waye.
Foto: Montage/Göteborgs universitet
Professor Waye har skrivit flera rapporter om hur (o)ljud påverkar både vuxna och barn.

Kerstin Persson Waye är professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet och forskar om buller och vilka effekter det har på oss.

Hon har fördjupat sig i hur även svaga, ibland knappt hörbara, ljud och vibrationer i bostaden kan påverka hälsotillståndet.
– Vi kallar det för lågfrekvent buller. Studier har visat att det också, precis som högre ljud, kan påverka sömn och ha en negativ effekt på hälsan, säger Waye.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Exempel på lågfrekventa ljud kan vara fläktar, värmepumpar, ventilationssystem eller kylkompressorer.
– Den som utsätts för lågfrekventa ljud kan få symtom som huvudvärk eller en tryckande känsla över huvudet, onormal trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation, illamående och en känsla av tryck över trumhinnan, säger Kerstin Persson Waye.

Annons

Forskning har också visat att lågfrekvent buller faktiskt ofta upplevs vara mer störande än ”vanligt” buller.
Även om känsligheten är individuell så är det viktigt att sömnen inte rubbas. Enligt Folkhälsomyndigheten bör extra hänsyn tas till barn, som kan hämmas i sin utveckling, och skiftarbetare, som redan har en oregelbunden dygnsrytm.

Läs en längre intervju med forskaren Waye om störande ljuds påverkan på hälsan.

Annons
Läs ocksåEva plågas av mystiskt damm - sover med munskydd: ”Det är tortyr”Eva Eklund sitter vid sitt köksbord. Hon behöver ofta munskydd för att kunna andas bättre, på grund av ett spåndamm i lägenheten.
Fakta: Buller

• Allt oönskat ljud kan kallas ”buller” eftersom upplevelsen är subjektiv.

• Lågfrekvent buller är oönskade ljud som man kanske inte alltid är medveten om för att de inte hörs så mycket, men som över tid stör och påverkar oss.

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.