HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Försökte höja hyrorna till Migrationsverkets nivå

Varberg Fastighetsägaren ville höja två hyresgästers hyra med 30 respektive 35 procent. Motiveringen: så mycket betalar Migrationsverket för de övriga lägenheterna i huset.

Privatvärden i Varberg hyr ut alla lägenheter i huset utom två till Migrationsverket. Myndigheten betalar en betydligt högre hyra än de två ”vanliga” hyresgästerna. Förra året ville fastighetsägaren plötsligt höja de båda boendes hyra.

Den ene hyresgästen bor i en etta på 30 kvadratmeter som han betalar 2 800 kronor i månaden för. Nu ville värden ha 3 800 kronor, en ökning på 35 procent.

Läs ocksåHalmstadvärd lyckas höja hyran – men inte så mycket

Den andre hyresgästen har en trea på 70 kvadrat som han betalar 4 800 kronor för. Den hyran ville värden höja till 6 200, en ökning på 30 procent.

Som motivering angav fastighetsägaren att hyrorna inte höjts på fyra år samt att Migrationsverket betalade betydligt mer.

Hyresnämnden i Göteborg säger dock nej till hyresvärdens begäran.

Läs ocksåRobert Dicksons stiftelse får lov att renovera i AnnedalSorgklädda hyresgäster går sorgetåg genom Haga i protest mot renoveringar och kraftiga hyreshöjningar hos Robert Dicksons stiftelse på Carl Grimbergsgatan i Annedal.

För det första är Migrationsverkets hyror inte förhandlade enligt hyresförhandlingslagen. Därför kan de inte användas som jämförelsematerial. För det andra så är hyrorna i huset visserligen låga, men standarden är lika låg den.

Hyresnämnden har gjort besiktning både i de två aktuella lägenheterna samt i två referenslägenheter som hyresgästerna föreslagit.

Ettan på 30 kvadrat har redan en högre kvadratmeterhyra än jämförelselägenheterna. Trean har visserligen en något lägre hyra, men hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”mot bakgrund av den påtagligt låga standarden på såväl lägenhet som övriga utrymmen, som tvättstuga, är det inte skäligt att (hyresgästen) betalar högre hyra än vad han gör nu”.

Läs ocksåSvartmögel fäller Laholmsbo

Hyrorna ska därför förbli oförändrade.

Värden har valt inte överklaga beslutet.

Läs också Tog ut 25 000 kronor i överhyra Eltjuv får inte bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.