HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Försökte höja hyrorna till Migrationsverkets nivå

Varberg Fastighetsägaren ville höja två hyresgästers hyra med 30 respektive 35 procent. Motiveringen: så mycket betalar Migrationsverket för de övriga lägenheterna i huset.

Privatvärden i Varberg hyr ut alla lägenheter i huset utom två till Migrationsverket. Myndigheten betalar en betydligt högre hyra än de två ”vanliga” hyresgästerna. Förra året ville fastighetsägaren plötsligt höja de båda boendes hyra.

Den ene hyresgästen bor i en etta på 30 kvadratmeter som han betalar 2 800 kronor i månaden för. Nu ville värden ha 3 800 kronor, en ökning på 35 procent.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Den andre hyresgästen har en trea på 70 kvadrat som han betalar 4 800 kronor för. Den hyran ville värden höja till 6 200, en ökning på 30 procent.

Som motivering angav fastighetsägaren att hyrorna inte höjts på fyra år samt att Migrationsverket betalade betydligt mer.

Hyresnämnden i Göteborg säger dock nej till hyresvärdens begäran.

Annons
Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

För det första är Migrationsverkets hyror inte förhandlade enligt hyresförhandlingslagen. Därför kan de inte användas som jämförelsematerial. För det andra så är hyrorna i huset visserligen låga, men standarden är lika låg den.

Hyresnämnden har gjort besiktning både i de två aktuella lägenheterna samt i två referenslägenheter som hyresgästerna föreslagit.

Ettan på 30 kvadrat har redan en högre kvadratmeterhyra än jämförelselägenheterna. Trean har visserligen en något lägre hyra, men hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”mot bakgrund av den påtagligt låga standarden på såväl lägenhet som övriga utrymmen, som tvättstuga, är det inte skäligt att (hyresgästen) betalar högre hyra än vad han gör nu”.

Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

Hyrorna ska därför förbli oförändrade.

Annons

Värden har valt inte överklaga beslutet.

Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.