HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Försökte höja hyrorna till Migrationsverkets nivå

Varberg Fastighetsägaren ville höja två hyresgästers hyra med 30 respektive 35 procent. Motiveringen: så mycket betalar Migrationsverket för de övriga lägenheterna i huset.

Privatvärden i Varberg hyr ut alla lägenheter i huset utom två till Migrationsverket. Myndigheten betalar en betydligt högre hyra än de två ”vanliga” hyresgästerna. Förra året ville fastighetsägaren plötsligt höja de båda boendes hyra.

Den ene hyresgästen bor i en etta på 30 kvadratmeter som han betalar 2 800 kronor i månaden för. Nu ville värden ha 3 800 kronor, en ökning på 35 procent.

Läs ocksåHyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronorAndrahandslägenheten var nyrenoverad, med fiskbensparkett och stuckatur. Den var också mer än dubbelt så dyr som en lika stor etta i samma hus, där hyresgästen hade eget förstahandskontrakt.

Den andre hyresgästen har en trea på 70 kvadrat som han betalar 4 800 kronor för. Den hyran ville värden höja till 6 200, en ökning på 30 procent.

Som motivering angav fastighetsägaren att hyrorna inte höjts på fyra år samt att Migrationsverket betalade betydligt mer.

Hyresnämnden i Göteborg säger dock nej till hyresvärdens begäran.

Annons
Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

För det första är Migrationsverkets hyror inte förhandlade enligt hyresförhandlingslagen. Därför kan de inte användas som jämförelsematerial. För det andra så är hyrorna i huset visserligen låga, men standarden är lika låg den.

Hyresnämnden har gjort besiktning både i de två aktuella lägenheterna samt i två referenslägenheter som hyresgästerna föreslagit.

Ettan på 30 kvadrat har redan en högre kvadratmeterhyra än jämförelselägenheterna. Trean har visserligen en något lägre hyra, men hyresnämnden skriver i sitt beslut: ”mot bakgrund av den påtagligt låga standarden på såväl lägenhet som övriga utrymmen, som tvättstuga, är det inte skäligt att (hyresgästen) betalar högre hyra än vad han gör nu”.

Läs ocksåKontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv, tittar ut från sin balkong.

Hyrorna ska därför förbli oförändrade.

Annons

Värden har valt inte överklaga beslutet.

Läs också Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om” Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.