Annons

Försökte strypa nioåring – mister lägenheten

Göteborg Mannen hörde röster i sitt huvud och gick till oprovocerad attack på gården. Han slog ner två kvinnor och försökte strypa en nioårig pojke. Nu mister han sitt hyreskontrakt. Grannarna vittnar om att de levt i skräck för sina liv.
Foto: Pixabay
Polisen var tvungen att sätta både handbojor och fotbojor på mannen i samband med gripandet.

Pojken var ute och lekte på gården med sin storasyster och lillebror. De jagade varandra. Systern och lillebrodern sprang in i tvättstugan och stängde dörren.

När systern öppnade igen såg hon en vuxen man klädd i kalsonger, t-shirt och strumpor som försökte strypa hennes bror med båda händerna, medan brodern skrek för sitt liv. Mannen kastade pojken i marken och fortsatte strypa honom tills systern lyckades knuffa bort mannen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Syskonen sprang därifrån och till sin mamma.

Den nioårige pojken har i polisförhör vittnat om att han inte kunde få luft när mannen ströp honom.

– Det var som att det var en sekund kvar tills jag skulle dö, säger pojken i förhöret.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Han har varit rädd efter händelsen och får inte längre leka på gården utan tillsyn.

Överfallet på pojken var inte det enda våldsdåd som mannen begick den här julidagen i fjol. Omedelbart efter att han attackerat pojken slog han ner en ung förbipasserande kvinna med ett knytnävsslag bakifrån.

Han fortsatte sedan ut från gården där han mötte en kvinna i 80-årsåldern som var på väg hem från kvarterets samlingslokal. Henne slog han hårt i ansiktet med en rak höger.

Läs ocksåGängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö"En kortklippt medelålders man i mörk tröja och byxor som står framför en tapetserad vägg.

Kvinnan vittnar för polisen att mannen inte sade någonting innan han slog henne.

– Han hade stickiga ögon. Blicken var inte som på en normal människa, säger kvinnan till polisen.

Närbild på en polisbil. Endast delar av bilen syns, dörren med ordet ”Polis”.

När en polispatrull kom till platsen låg kvinnan blödande på marken omgiven av grannar som kommit till undsättning. Några andra boende punktmarkerade mannen som irrade omkring mellan husen.

Annons
Reagerade inte på tilltal

När poliserna ropade till honom att stanna reagerade inte mannen utan fortsatte att gå. Enligt poliserna verkade han först helt frånvarande. Han sade sedan att ”högsta rådet” hade gett honom order att ”häda”. På frågan vad detta betydde svarade han att han skulle döda, vem som helst.

Kort efteråt började han streta emot och poliserna var tvungna att belägga honom med både hand- och fotfängsel. Polispatrullen beskriver mannen som ”extremt labil, opålitlig och en stor fara för andra”.

Mannen säger senare i förhör att ”högsta rådet” egentligen är fastighetsskötaren och att han talar med en röst i mannens huvud. Mannen ville inte göra det han gjorde, men var tvungen när rösten sade det.

Inte första gången

Händelserna har fått den kommunala hyresvärden att säga upp mannen från hans lägenhet i bostadsområdet i Göteborg. Mannen står även åtalad för misshandel av pojken och de båda kvinnorna, men rättegången i tingsrätten kommer inte att äga rum förrän i höst.

Däremot har en förhandling hållits i hyresnämnden. Där har det stått klart att händelserna förra sommaren varken var första eller sista tillfället då grannar blev attackerade av den medelålders mannen, som har en lång historia av psykisk ohälsa.

Redan för ett par år sedan slog han oprovocerat ner en granne när denne kom gående med sin fyraårige son.

Mannen kastade ut papper och kartonger på gården.

Efter attackerna förra sommaren tvångsvårdades mannen inom psykiatrin. När han fick komma hem igen på hösten knuffade han en annan granne i trappuppgången så att hon ramlade och slog sig. Han kastade även ut bohag och kartonger från sin lägenhet på gräsmattan bakom huset.

Hyresvärden ringde psykosvården och mannen blev återigen intagen för psykiatrisk tvångsvård.

Skrek och bankade på dörren

I januari i år var mannen hemma igen och stod och skrek och bankade på en grannes dörr, samma person som han slagit ner två år tidigare. Vid tillfället höll han något bakom ryggen. Men när ingen öppnade gick han därifrån.

Två veckor senare får polisen ett nödsamtal från en kvinna i huset om att mannen står utanför hennes dörr med en hammare i handen. Mannen går sin väg efter en stund och larmcentralen ber henne återkomma om han kommer tillbaka.

40 minuter senare ringer kvinnan igen. Då försöker mannen slå sig in genom dörren med hammaren. Kvinnan säger till larmoperatören att hon är mycket rädd eftersom hon har barn i lägenheten och mannen är psykiskt sjuk.

Annons

När polisen kommer till platsen grips mannen. Han är då försedd med en hammare och en skiftnyckel.

”Rädda för sina liv”

Fastighetsägarens trygghetsvärd vittnar inför hyresnämnden att han talat både med människorna som utsatts för våld och med andra grannar, och att de samstämmigt uppger att de är rädda för sina liv och inte vill möta mannen.

Mannen själv, som hyrt sin lägenhet sedan 2009, medger att han attackerade pojken och de båda kvinnorna förra sommaren. Men eftersom attackerna skedde på granngården menar han att de inte skett i anslutning till hans boende.

Han nekar till att ha skrikit i trappuppgången eller bankat på några dörrar. Verktygen han hade med sig skulle han bara använda för att förstöra grannarnas dörrlås. Han ville prata med dem för att de ”spridit falska rykten” som gjort att han blivit tvångsintagen.

Tror att grannarna ska smitta hans lägenhet

Han hävdar också att grannarna säger när de passerar hans lägenhet att de ska förstöra lägenheten eller smitta ner den. De slänger också in något i lägenheten som gör att det kliar.

Hyresnämnden ger värden rätt att förverka mannens hyreskontrakt. Det oprovocerade våldet han utsatt närboende för är att betrakta som särskilt allvarliga störningar. Att det skett på granngården spelar ingen roll i sammanhanget. Mannen ska flytta omedelbart, eftersom uppsägningen gäller från 30 november 2021.

Han kan dock fortfarande överklaga beslutet.

UPPDATERING: Beslutet överklagades inte och har därmed vunnit laga kraft.

LÄS MER: Grannar lider när sjuka inte får hjälp

Läs också Man tvingas flytta – knivskar sin granne och släpade honom i håret Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.