Annons

Första hyrorna klara på Gotland

Gotland Hyresgästerna hos Vianova får en höjning med 1,6 procent nästa år. Det står klart efter att de första hyresförhandlingarna nu har avslutats på Gotland.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem undersöker radon i sina fastigheter.

För Lars Arvidsson, Hyresgästföreningens förhandlare på Gotland, är det mycket att stå i den här tiden på året. Men i år är hyresförhandlingsläget något lugnare mot tidigare.

– Vi förhandlar ju inte med Gotlandshem i år, vi gjorde en tvåårsuppgörelse med dem som löper för nästa år också, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stället är det många förhandlingar med privata hyresvärdar i varierad storlek, allt från några få lägenheter till ett par hundra. En del yrkanden har kommit in från bland annat Fastighetsägarna, Kuststaden och Din Bostad på mellan 3–4,5 procent. Men i slutändan när förhandlingarna är över brukar det bli betydligt lägre belopp, berättar Lars Arvidsson.

Annons

– Vi har ett ganska bra förhandlingsklimat här, där vi sätter oss ned och resonerar oss fram till något som är rimligt. Vi har inte den här typen av tuppfäktningar som är på fastlandet där man går ut i förväg och kräver höga belopp, säger Lars Arvidsson.

Hittills har tre-fyra stycken hyresförhandlingar blivit klara där hyrorna höjts med 1,4-1,6 procent för nästa år. En av dem är hyresvärden Vianova med 75 lägenheter i Visby, Hemse och Klintehamn.

Annons
Läs ocksåLediga lägenheter i lyxigt golfboendeKjell Guldbrand står lutad mot ett räcke. I bakgrunden syns golfbanan.

– Det blir en höjning med 1,6 procent, det innebär ungefär 100 kronor för en trea. Det är vi nöjda med, vi vill ju att folk ska kunna ha råd att bo kvar, säger Jan Norrby, vd för Vianova.

Läs också Trots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggt Lyxigt golfboende står outhyrt i Lindesberg Östersundshem vill höja hyrorna Privata hyresvärdar vill höja hyrorna med upp till 3,7 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.