Annons

Första miljömärkta huset klart för inflyttning i Linköping

Linköping Linköpings första miljömärkta hyreshus invigdes i dag. De 61 lägenheterna är uthyrda sedan ett år tillbaka.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Miljömärkningen Svanen ges till produkter av olika slag och sedan några år tillbaka även till byggnader. I Söderköping finns redan ett hyreshus som uppfyller kraven för miljömärkning och nu är det första i Linköping redo för inflyttning.

Huset ligger på Emriks gata, granne med Tinnerbäcksbadet, och ägs av kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att ett hus ska kunna få utmärkelsen krävs bland annat att det byggs av så miljövänliga material som möjligt och att driften är miljöekonomisk.

Men säljaren Linda Garpenlind hos Stångåstaden har inte märkt att det skulle påverka efterfrågan, utan snarare är det läget som verkar locka mest.

Annons

Hyrorna är ungefär de samma som för andra nybyggda Stångåstadenlägenheter och spänner mellan drygt 6 000 kronor för en etta på 51 kvadratmeter och drygt 15 000 kronor för en femma på 130. Det är nivåer som uppenbarligen inte avskräcker, för lägenheterna hyrdes ut redan för ett år sedan.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Många som flyttar in är äldre som kommer från villor de har sålt. De väljer ofta stora lägenheter, medan yngre par tar de mindre lägenheterna. Men barnfamiljerna är få, säger Linda Garpenlind.

Inga blivande hyresgäster var inbjudna till invigningen.

Annons

– Nej, de kommer när det blir inflyttning, säger Marie Aktö, marknadschef på Stångåstaden.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Den påbörjas 22 oktober och 1 december ska alla ha hunnit flytta in.

Läs också Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.