Annons

Första nybygget på över 20 år

Falköping Snart börjar ett nytt åttavåningshus att ta form på Ströget i Falköping. För första gången på över två decennier bygger det kommunala bostadsbolaget nytt.
Foto: Cecilia Landmark
Fasaden på Fastlagsvägen 15-17 vittrar sönder. Putsen lossnar i stora sjok och det är lätt att se var det finns fuktskador.

I slutet av sommaren påbörjas arbetet med grunden till stadens nya höghus i kvarteret Midgård. Skanska anlägger åttavåningshuset och när det står klart kommer det att säljas till allmännyttiga Hyresbostäder i Falköping till ett pris av 49,5 miljoner kronor. Bostadsbolaget kommer dock att börja skriva kontrakt med nya hyresgäster redan i höst. Över 100 personer köar just nu till de 35 lägenheterna.

– Det tycker vi är många intressenter, säger Anders Lundh som är förvaltare hos Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han berättar att det är första gången sedan början av 90-talet som bolaget bygger ett nytt hyreshus.

Annons

– Det känns väldigt roligt att det kommer ett nytt stort projekt. Vi har ju gjort en del mindre arbeten men inget nybygge, säger han.

Huset byggs som ett lågenergihus. På nedersta våningsplanet är det tänkt att det ska finnas en restaurang och resterande sju våningar kommer att rymma treor, tvåor och 1,5-rummare. Alla lägenheter kommer att vara utrustade med eget tvättutrymme, inglasad balkong, klinker i hall och parkett i övriga rum.

Annons
Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Med andra ord är standarden hög och det blir därmed också hyran. På våning två får man betala nästan 5 900 kronor i månaden för en normalstor tvåa och 8 200 kronor för en trea på 75 kvadratmeter. Därefter läggs en hundralapp på för varje våningsplan, vilket innebär att en trea högst upp i huset kostar nästan 8 800 kronor.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.