Annons

Förstod inte hyresmiss – får en ny chans

Västerås Skulden växte och värden ville vräka. Men den åldriga Västeråskvinnan förstod inte att hon inte hade betalat hyran. Nu får hon en chans till mot att hon öppnar ett separat hyreskonto med autogiro.
Värden hade lagen på sin sida eftersom kvinnan missat flera hyresbetalningar. Men det slutade med en speciallösning som går ut på att hon får bo kvar om hon tar hjälp med att organisera sin ekonomi.

Västeråskvinnan hade tidigare haft hjälp av en manlig bekant med att sköta räkningarna. Han såg till att hyran och andra utgifter betalades i tid.

Men när hjälpen upphörde tappade kvinnan kontrollen över sina betalningar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Redan när skulden var uppe i 10 000 kronor sade värden upp hyresavtalet och begärde att hyresgästen skulle flytta ut sista april.

Annons

Ärendet gick till hyresnämnden och där vädjade kvinnan om att åtminstone få två år på sig att hitta en ny bostad att flytta till.

Det framkom att hon inte förstått att hon missat hyresbetalningar under  2019. Efter ett möte med socialtjänsten hade kvinnan varit på banken och lagt upp autogiro för hyran. Därmed trodde hon att det hade fungerat, vilket det inte gjort.

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

På initiativ av hyresnämndens ordförande gjordes en specialuppgörelse med värden som innebär att hyresgästen får en chans till. Hon får nu bo kvar med korttidskontrakt med en månads uppsägningstid.

Annons

Uppgörelsen förutsätter att kvinnan betalar sin skuld och lägger upp ett separat konto med autogiro där hyran dras ifrån varje månad direkt när pensionen kommit in.

Läs också Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder” Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.