Annons

Fortfarande saknas kvinnor i styrelserummen

Kronoberg ​De kommunala bostadsbolagens styrelser i Kronobergs län har fler kvinnor jämfört med motsvarande i Jönköpings län. Therese Petersson (KD) är ordförande i Sävebo. Hennes styrelse är en av få jämställda i Jönköpings län. Själv blev hon uppraggad till politiken och tror att det är en bättre väg än kvotering.

​Av 27 kommunala bostadsbolag och stiftelser i länen Kronoberg och Jönköping är åtta så jämställda som det går att bli, visar Hem & Hyras granskning.

När det gäller ordförandeposten så är det en kvinna i fyra av nio bostadsbolag i Kronoberg. Glesare är det i Jönköping där endast 2 av 18 bolag har en kvinna som ordförande; Theres Petersson är en av dem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Finns det bara två? Vi får väl hoppas att vi blir trendsättare, säger hon och skrattar.

Therese är Sävebos första kvinnliga ordförande och tillträdde i april i år.

– Jag var beredd att axla något mer politiskt och detta kändes som en lämplig grej, jag har ju även erfarenhet från fastighetsbranschen.

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

Att hon blev politiker för sex år sedan beror på att hon blev uppraggad. Och det är ett bättre sätt än kvotering, anser hon.

Annons

– Det är bra att sträva efter jämställdhet men sedan tycker jag att kompetens och intresse är viktigare än kön, annars blir det konstigt. Men frågar ingen så, det är nog ovanligt att själv komma och erbjuda sig, säger hon.

Av det totala antalet ledamöter i bolagen är 25 procent kvinnor i Jönköpings län, motsvarande för Kronoberg är 34 procent.

Läs ocksåUppsalahem får jämställdhetspris

Så här ser styrelserna ut i Kronoberg och Jönköping:

Saknar helt kvinna i styrelsen: Anebybostäder

Styrelser med endast en kvinna: Gislavedshus, Eksjöbostäder, NKBO, VSBO, Tranåsbostäder, Bottnaryd bostads, Linden, Visingsöbostäder, Allbohus, Kommunhus, Växjöhem, Bankerydshem.

Annons

En mans övervikt i styrelsen: Finnvedsbostäder, Habo bostäder, Järnbäraren, Sävebo.

En kvinnas övervikt i styrelsen: Hyresbostäder, Ljungbybostäder, Uppvidingehus, Annebergshus.

Styrelser med kvinna som ordförande: Sävebo, Gislavedshus, Älmhultsbostäder, Uppvidingehus, Lessebohus, Hyresbostäder.

Övriga styrelser med klar manlig majoritet: Vätterhem, Witalabostäder, Grännahus, Lessebohus, Vidingehem, Älmhultsbostäder.

Källa: Kommunerna

Läs också Uppsalahem nominerat till jämställdhetspris Fortsatt manlig dominans bland ledamöterna i nämnden Åtta av nio i regionstyrelsen i södra Skåne är män

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.