Annons

Uppsalahem nominerat till jämställdhetspris

Uppsala Uppsalahem kan vinna Sveriges Byggindustriers nyinstiftade pris Jämställdhetsbygget. Priset delas ut till en organisation eller företag som aktivt arbetar för en mer jämställd bransch.
Uppsalahem ställer numera jämställdhetskrav på leverantörer och entreprenörer vid upphandling, enligt verksamhetsutvecklare Beatrice Nordling.

Vinnaren presenteras på Årets Bygge-galan den 26:e mars.

– Vi är jätteglada att vara nominerade till ett pris för ett arbete vi tycker är enormt viktigt och satsar mycket på. Och det är extra roligt att vi är en av finalisterna eftersom det är ett kvitto på att vårt arbete gör avtryck i branschen. Vi hoppas att det här kan sprida goda exempel på hur det går att arbeta med jämställdhetsfrågor såväl i organisationen som konkret i verksamheten, säger Uppsalahems vd Stefan Sandberg i ett pressmeddelande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För en tid sedan införde Uppsalahem hållbarhetskrav i alla upphandlingar. Och sedan 2018 ingår även jämställdhet i de krav som ställs på alla leverantörer och entreprenörer vid en upphandling.

– När vi började med miljökrav var det många leverantörer som tog det som ett tillfälle att slipa på sina rutiner och hitta nya arbetssätt. Vi hoppas att kravet på jämställdhet leder till en liknande förändring, säger Beatrice Nordling, verksamhetsutvecklare på Uppsalahem, i samma pressmeddelande.

Annons

Under 2019 kommer Uppsalahem att fortsätta utveckla arbetet med jämställt byggda miljöer, bland annat genom att upphandla arkitekter med kompetens inom området.

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

Utöver Uppsalahem är JM Bostads Snickarpodd och Golvkedjan nominerade till priset.

Uppsalahem är även nominerat till Uppsala kommuns interna jämställdhetspris där vinnaren presenteras den 8 mars.

Annons

 

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.
Fakta: Jämställdhetsbygget

Priset Jämställdhetsbygget är byggbranschens jämställdhetspris. Det startades 2018 av fyra unga samhällsengagerade kvinnor och drivs tillsammans med Sveriges Byggindustrier. Syftet är att hylla satsningar som har bidragit till en mer jämställd bygg- och anläggningsbransch. Förhoppningen är att priset leder till att fler tar initiativ som leder till ökad jämställdhet inom byggbranschen.

Läs också Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.