Annons

Förtroendevalda fick vässade argument mot marknadshyror

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Kampen mot marknadshyror fortsätter för Hyresgästföreningen. Och när region BohusÄlvsborg-Skaraborg hade regionfullmäktige på Solgården vässades argumenten med hjälp av Martin Hofverberg, chefsekonom i Hyresgästföreningen på förbundsnivå.

Det var en fullsatt lokal när regionordförande Lennart Derehag hälsade välkomna till regionfullmäktige. Han sa att 2018 präglades av arbete inför valet och kampen mot marknadshyror. Den kampen fortsätter för Hyresgästföreningen lokalt, regionalt och nationellt. Därför kunde han med extra glädje hälsa Martin Hofverberg välkommen som gäst till ett grönskande och somrigt Solgården.

Vår på Solgården

Det blev 45 minuter med argument mot marknadshyror, där han inledde med att säga att flera av de partier som upprörts över Hyresgästföreningens kampanj inte har hela bilden. Att det finns okunskap om vad en helt fri hyresmarknad skulle innebära. Bland annat tog han upp Tyskland som exempel.

– Länder som har marknadshyror, som exempelvis Tyskland,har ofta en rad statliga regleringar för att få det att fungera.

. De har en hyresnämnd och offentlig hyresstatistik, tillsvidarekontrakt och regler om hur och när man får höja hyror, sa Martin Hofverberg.

Han säger att i Tyskland byggdes mycket efter sammanslagningen av öst och väst och att byggandet då fick statliga subventioner. Men efter att subventionerna fasades ut efter 2006 har byggandet avtagit, och bostadsbristen ökat. Och då ger deras system med marknadshyror större möjlighet för fastighetsägaren att höja hyran, vilket också skett. I Berlin är det massdemonstrationer mot hyreshöjningarna och det allt dyrare boendet i staden. I Sverige avvecklades de statliga subventionerna på 1990-talet och de ekonomiska riskerna lades direkt på byggherrarna. Hofverberg menar att vi måste hitta ett mellanläge, där det finns statliga subventioner, och risken delas mellan fastighetsägare och samhälle. Han tycker inte att det krävs någon lagändring när det gäller hyressättningen, men det krävs stöd från staten för att öka byggandet för att få en bostadsmarknad i balans, vilket hyressättningssystemet bygger på.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Martin Hofverberg

Martin Hofverberg ställde marknadshyrornas förespråkare mot motståndarna i sin föreläsning, punkt för punkt och menar att ökat byggande inte kommer med en fri hyresmarknad.

Annons

– Många politiker ser hyreslägenheter som en tillfällig lösning. Man ser inte hyresrätt som ett boende för hela livet. Det måste vi kämpa emot. Det är rätt många i hyresrätt i det här landet, och många bor i hyresrätt hela livet.

Ett av målen för Hyresgästföreningen är att göra hyresrätten till en trygg, prisvärd och attraktiv boendeform. Martin Hofverberg säger också att det krävs en idékamp för hyresrätten och mot att ägt boende är allas lycka. Martin Hofverberg säger att det är viktigt för honom att resa runt i landet och möta förtroendevalda.

Läs ocksåRegionordförandes bror portas från valberedning

– Jag sitter ju i Stockholm annars och bostadsdebatten är väldigt Stockholmsfixerad. Därför är det lärorikt för mig att komma hit.

Han säger att han inte mött någon trötthet när det gäller motståndet mot marknadshyror.

– Tvärt om. Många vill ha argument mot marknadshyrorna. Det finns ju nedskrivet, men alla vill inte läsa sig till dem, utan vill ha dem så här.

Läs ocksåNya ansikten i styrelsen för region Västra Sverige

Och han tyckte det var lite extra spännande att få komma till BohusÄlvsborg-Skaraborgs kursgård Solgården och var imponerad över anläggningen och dess syfte, att bygga folkrörelsen.

Annons

– Det är något visst när folkrörelsen har en sådan här anläggning. Det är bra att man kan mötas och folkbilda så här.

Efter Martin Hofverbergs föredrag vidtog de sedvanliga årsmötespunkterna med styrelseval och dragning av årsberättelse. Endast en motion hade kommit in till regionfullmäktigemötet och den gällde önskemål om ändrat verksamhetsår, då det är kalenderår som gäller. Motionären menar att det är svårt att handla i december, då det hamnar på nästa års budget. Regionstyrelsens svar var att Hyresgästföreningen bokför enligt faktureringsmetoden. Ingen förändring behövs därför, menar styrelsen.

 

 

Västsvenska årsmöten 2019
Läs också Färre medlemmar ger sämre ekonomi i Storgöteborg Förslag inför västsvenskt årsmöte: hyrestak för alla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.