Annons

Fortsatt bostadsbrist i Halland

Halland Det är bostadsbrist i alla Hallands kommuner och läget väntas se lika bistert ut de kommande åren enligt länsstyrelsens senaste bostadsmarknadsenkät. Hylte är den enda ljusglimten.
Foto: Gry Ellebjerg
Bostadsbristen är ett problem i hela Sverige. I Halland har befolkningen växt stadigt sedan 1970-talet och i dag uppger samtliga sex kommuner i länet att det finns ett behov av fler bostäder, framför allt hyresrätter.

Sedan 1970 har Hallands folkmängd ökat med 62 procent, vilket gör att länet har landets näst kraftigaste befolkningstillväxt, efter Uppsala län. Och även om siffrorna har planat ut fortsätter utvecklingen med fler hallänningar. Förra året flyttade knappt 4 500 personer till länet, en ökning på 1,4 procent.

Men tillgången på bostäder ligger långt efter. Enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsenkät 2018 är det bostadsbrist i alla delar av de sex Hallandskommunerna, med undantag för Hylte som uppger att det råder balans utanför centralorten.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Kungsbacka, Halmstad, Varberg och Laholm har brist på bostäder i hela kommunen och prognosen är oförändrad på tre års sikt. Hylte och Falkenberg tror på fortsatt brist i centralorten även på sikt, men balans i övriga delar av kommunen.

Annons

Situationen är långt ifrån ny. Ända sedan 2005 har det varit bostadsbrist i Kungsbacka och Varberg, medan problemet dök upp i Halmstad 2013 och de senaste åren även i Laholm och i Hylte – som för bara ett par år sedan hade ett överskott av bostäder.

Samtliga kommuner uppger att det behöver byggas hyresrätter och majoriteten ser också behov av såväl bostads- som äganderätter. Men det finns flera käppar i hjulet för planerna. De hinder för byggande som flest kan skriva under på är brist på detaljplan på attraktiv mark och brist på byggarbetskraft.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Under 2017 stod 1 369 lägenheter klara för inflyttning, motsvarande siffra för 2016 var 1 485.
För 2018 och 2019 bedömer kommunerna att det börjar byggas omkring 2 700 lägenheter per år.

Annons

Även om byggandet skulle rivstarta är det inte någon större glädje för de grupper som har allra svårast att hitta bostad – ungdomar och nyanlända. För deras del beror bostadsbristen på att det saknas hyresrätter med rimliga hyror.
Bostadsbyggandet behöver inriktas på billigare bostäder skriver länsstyrelsen.

Fakta: De här bostäderna behöver byggas i Halland

Bostadsstorlekar och upplåtelseformer som kommunen bedömer kommer att behöva byggas under de kommande tre åren.
Hylte: hyresrätter (2–5 rum och kök).
Halmstad: hyresrätter (samtliga storlekar), bostadsrätter (2–4 rum och kök) och äganderätter (2–5 rum och kök).
Laholm: hyresrätter (2–4 rum och kök), bostadsrätter (3–4 rum och kök) och äganderätter (4–5 rum och kök).
Falkenberg: hyresrätter (2–4 rum och kök), bostadsrätter (1–3 rum och kök) och äganderätter (3–5 rum och kök).
Varberg: hyresrätter, bostadsrätter och äganderätter (samtliga storlekar).
Kungsbacka: hyresrätter (2–4 rum och kök) och äganderätter (3–4 rum och kök).

Källa: Bostadsmarknadsenkäten 2018, länsstyrelsen i Halland.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.