Annons

Fotboll ger jobb i Biskopsgården

Göteborg Det började som en trivselsatsning på öppen fotbollsträning för daglediga. Vid sidlinjen har spelarna fått råd om studier och arbetsliv. Nu har ett tiotal av dem fått jobb.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Mohamed Mohamud och Bojan Buntic finns på plats vid torsdagsträningarna i Sjumilahallen. Som tränare respektive jobbcoach har de vunnit spelarnas förtroende. "Vi jobbar för att lyfta upp dem och ha roligt, så att man inte tappar hoppet", säger Mohamed.

Det var förra hösten som fotbollsprojektet för unga vuxna drog igång i Biskopsgården, efter ett initiativ från IFK Göteborgs ungdomsakademi. Tanken var att ordna en rolig aktivitet för daglediga över 18 år, och via idrotten ge chans till nya kontaktytor.

Hyresgästföreningen och Bostadsbolaget valde att satsa drygt 250 000 kronor, och även Stadsmissionen bidrog ekonomiskt.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Till en början gick det trevande. Vissa gånger kom ingen alls till de öppna torsdagsträningarna i Sjumilahallen. Men efterhand har det lossnat. Nu, 1,5 år sedan starten, kan ett 100-tal personer dyka upp på träningen.

Mohamed Mohamud bor själv i stadsdelen och har varit med som tränare från början. Han ser vilken viktig funktion torsdagsträffarna fyller för dem som är med.

Annons

– Det handlar inte bara om fotboll, utan om att bygga förtroende. Ibland är det svårt och tufft. Vissa unga har hamnat snett, kanske blivit lite bortglömda. Men vi jobbar för att lyfta upp dem och ha roligt, så att man inte tappar hoppet, säger han.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Ett mål vid sidan av fotbollen har varit att på ett nytt sätt visa Biskopsgårdens unga vuxna vilket stöd de kan få inom stadsdelen. Varje torsdag finns jobbcoach Bojan Buntic från kommunens jobbcentrum Äpplet på plats vid planen. Han konstaterar att det har varit värt att vänta ut deltagarnas tillit.

– Ungdomarna är framför allt där för att spela fotboll. Men många är intresserade av hur man får ett jobb, hur man skriver ett cv. Nu kan jag komma dit med jobbannonser, då samlas många. De ringer till och med upp mig, och kommer till Äpplet. De litar på att vi kan hjälpa dem, säger han.

De nya kontakterna har också gett resultat över förväntan. Enligt Bojan Buntic har ett tiotal av torsdagsspelarna fått arbeten som ger en riktig inkomst. Nyligen blev ytterligare en kallad till flera jobbintervjuer, efter att själv ha kontaktat olika företag. Sådan information sprider sig snabbt, konstaterar Bojan.

Annons
Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

– Det räcker att en får jobb, så börjar folk tro på det här.

Även om själva projektet formellt är över lever satsningen kvar. Alla inblandade är eniga om att fotbollsträningarna i Sjumilahallen ska få fortsätta även framöver.

Fakta: Öppen fotbollsträning

Öppen för daglediga över 18 år. Övre åldersgräns saknas men de flesta som spelar är mellan 18 och 30 år.
Varje torsdag klockan 14–17 i Sjumilahallen, Biskopsgården.
Bygger på det brittiska konceptet Sunday League.

Fakta: Jobbcentrum Äpplet

Jobbcentrum Äpplet är till för dig som får försörjningsstöd inom individ- och familjeomsorgen i stadsdelen Västra Hisingen.
Här får du hjälp med cv, ansökningshandlingar och verktyg för att själv hitta ett jobb.
Det är din socialsekreterare som anmäler dig till verksamheten.
Jobbcentrum Äpplet ligger på Vågmästaregatan 1 B.

Läs också Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige Kritiken mot konsulterna i allmännyttan: ”Förkastligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.