Annons

Från högt till lågt – Mitthem ändrar byggplanen i Njurunda

Sundsvall Första halvlek är spelad. Tre och ett halvt har gått av matchen om sju år som Mitthem har satt upp som mål för att bygga 500 nya lägenheter. Och med 232 nyckelfärdiga hyresrätter är det drygt hälften kvar. Nya byggen är inplanerade, men det blir inte alltid som det först var tänkt.
Karta över Byhöjden, väster om Bosvedjan, där 88 lägenheter planeras i en första etapp med inflyttning sommaren 2019.

Två åttavåningshus med sammanlagt 70 lägenheter mitt emot Ica. Det var så det var tänkt, bygget vid Njurundabommen.
Förslaget har dock väckt kritik. Utformningen anses sticka ut för mycket från omgivningen.
Om det har påverkat Mitthems plötsliga vändning gällande bygget är oklart. Nu har man i alla fall börjar diskutera en helt annan typ av hus – lamellhus.
Vilket är en lägre typ av flerfamiljshus på max fyra våningar (se fakta nedan).
– Planerna med två höghus stämmer inte längre. Vid de två senaste mötena kring nybyggnationen i Njurundabommen är det andra alternativ som har lyfts fram, skriver Mitthems fastighetschef Ante Bromée i ett inlägg idag.

Enligt Bromée har man samarbetat med kommunen och tagit fram ett nytt förslag om att uppföra två lamellhus ”av liknande karaktär och volym som befintlig bebyggelse”.
– Vi för också en nära dialog med planavdelningen för att tillsammans verka för att skapa ett stadsliknande mindre centrum i Njurundabommen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Samtidigt planerar Mitthem för ett annat bygge strax utanför stadskärnan. Det nya projektet Byhöjden väster om en av Sveriges största bostadsrättsföreningar, Bosvedjan, lanseras som ett boende med ”havsutsikt och närhet till skogen”.
Bygget omfattar två hus med sammanlagt 88 lägenheter.
– Vi tror att det finns en efterfrågan på hyresrätter i det här området där det i dag mest finns villor och bostadsrätter, säger Per Nässbjer, fastighetsutvecklare.

Annons

De två husen kommer att ligga upp mot skogsbrynet och tanken är att just skog och friluftsliv ska prägla utformningen av hus och område runtomkring. För att hålla nere kostnaderna kommer husen byggas enligt ett tidigare beprövat koncept av SABO, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

– Genom att använda oss av SABO:s punkthus som är både yt- och kostnadseffektiva och tack vare att vi får ett statligt investeringsbidrag på 20 miljoner går den tuffa kalkylen ihop, säger Per Nässbjer.

Annons
Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

De 88 lägenheterna kommer att fördelas mellan 30 ettor, 28 tvåor och 30 treor och variera mellan 36 och 60 kvadratmeter. Hyran kommer att ligga i spannet mellan 5 000 –7 500 kronor i månaden och alla lägenheter kommer att ha inglasad balkong.

Fakta: Lamellhus

Ett lamellhus är en typ av lägre hyreshus, max fyra våningar och uppfört som en friliggande byggnadslänga.
Våningarna beträds från trapphus, men ofta utan hiss.
Ett lamellhus kan betraktas som en sorts radhus för flerfamiljsboende.
Denna hustyp blev vanlig i och med modernismen under 1930-talet och arrangerades ofta i grupper ställda i rät vinkel och parallellt med varandra.
Till en början byggdes dessa i en strikt funktionalistisk stil med platt tak och putsade fasader, men de kom senare att anpassas till regionala skillnader.
Till exempel fick de i Sverige ofta sadeltak och tegelfasader.
Källa: Wikipedia

Fakta: Mitthems bostadsbyggande 2014-2017

*Vapelhöjden på Skönsmon, 37 lägenheter med inflyttning mars 2015.
*Trygghetsboendet Skepparen på Norra Kajen, 139 lägenheter med inflyttning juni 2016.
*Primus på Norra Kajen, 56 lägenheter med inflyttning oktober 2016.
*Hermes på Södermalm, pågående bygge med 51 lägenheter med inflyttning sommaren 2018.
*Byhöjden väster om Bosvedjan, 88 lägenheter i en första etapp med planerad inflyttning sommaren 2019.

Läs också Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.