HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fritidsmedel stannar i föreningarna

Gävleborg Varje år betalar hyresvärdarna pengar till hyresgästerna som ska användas till aktiviteter. Hem & Hyras granskning visar att mycket av pengarna inte används.
Hyresgästföreningen i Hudiksvall ordnade allsångskvällar i augustisolen för ett par år sedan. Foto: LENA MATTSSON

 I Gävleborgs län fanns vid årsskiftet över 458 000 kronor i outnyttjade fritidsmedel kvar hos hyresgästföreningarna. Gävleföreningen, som också omfattar Ockelbo och Älvkarleby, är den kommunförening som hade mest pengar kvar, 359 015 kronor.

Varför har ni så mycket pengar sparade, Torbjörn Lööf, ordförande i Gävleföreningen?
– Det beror bland annat på att lokala föreningar har lagts ned och deras pengar har överförts till kommunföreningen.

Läs ocksåMånga betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningenJulia Lagerman på en grönskande innergård under ett träd. Julia protesterade och slapp flytträkning

Men vad tänker ni göra med de pengar ni har?
– Vi ska se över det här, det är ju pengar som tillhör alla hyresgäster och inte bara medlemmarna i föreningen. Men det är också bra att ha pengar i reserv om något händer som vi vill göra något runt, säger Torbjörn Lööf.

Johan Pelling, chef i Hyresgästföre­ningens region Aros-Gävle, säger att det inte är optimalt att det finns så mycket outnyttjade fritidsmedel och påpekar att före­ningen jobbar aktivt för att de ska användas. Han poängterar också att när bolagen diskuterar fritidsmedel påtalar man alltid att det finns pengar kvar i vissa föreningar:

– Men på ett sätt är det naturligt att det finns pengar kvar, det är inte ovanligt att allt inte genomförs från en verksamhetsplan som gjordes i början på året, säger Johan Pelling. 

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum
Fakta: Outnyttjade fritidsmedel

Gävle 359 015Söderhamn 38 915Sandviken 31 566Bollnäs 20 102Hudiksvall 8 737

Detta är överskotten, i kronor, av fritidsmedel i Gävleborgs län i december 2014. I Bollnäsföreningen ingår också Ovanåker, i Gävleföreningen ingår Ockelbo och Älvkarleby och i Hudiksvallsförenin­gen finns också medlemmarna i Nordanstig med. Hofors och Ljusdal har inga fritidsmedel på kommunnivå.

Fakta: Miljoner över – så söker du

I region Aros-Gävle, där Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län ingår, fanns i slutet av förra året över 6,5 miljoner kronor i outnyttjade fritidsmedel. Kommunföreningarna i Gävleborgs läns överskott framgår av tabellen till höger.

Många hyresvärdar ger fritidsmedel till hyresgästföreningarna både på kommun- och lokal nivå.

Fritidsmedlen är mellan 40-90 kronor per lägenhet och år.

Du kan söka pengar hos din lokala hyresgästförening om du har en idé till en aktivitet som du vill göra tillsammans med dina grannar.

Läs också Valet och vi:et i fokus under regionfullmäktige - två kritiska motioner röstades ner Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.