Annons

Fritt fram att svalka sig i Värmland

Värmland ​Hoppa högt av glädje eller svalka dig med ett bad: Du som är hyresgäst och har egen uteplats får i sommar ställa upp pool och studsmatta.

​Sommaren 2010 var rekordvarm. Ändå förbjöd många värdar sina hyresgäster att bada i pool på sina uteplatser.

Under våren 2011 har hyresnämnden dock dömt till hyresgästernas fördel: Det är fritt fram för den med uteplats att använda pool.

Annons
ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester
Bolagen har tidigare trott att de bär ansvaret om en olycka händer och därför förbjudit pool och studsmatta. Men hyresnämnden slår fast att det är hyresgästen som är ansvarig.
 
Alltså är det du som hyresgäst som får stå för eventuella kostnader vid till exempel en vattenskada. Kolla gärna vad din hemförsäkring täcker.
Hyresvärdar kan inte förbjuda pooler helt, men kan ändå begränsa storleken på poolen. Kbab i Karlstad tillåter i sommar pooler på max 500 liter på uteplatser. Större pooler än så, kommer att plockas bort och tas om hand. Därför gör man bäst i att kolla med sin hyresvärd om storleken har någon betydelse.
 
De regler som gäller för pooler anses nu också gälla för studsmattor, det är hyresgästen och inte hyresvärden som är ansvarig om något händer.
 
Hyresgästföreningens jurister är glada för hyresgästernas skull.
– Det är klart att det inte är hyresvärden som ska bestämma vad en hyresgäst har på sin klart avgränsade uteplats, säger Johan Pelling, jurist på Hyresgästföre­ningen i Uppsala.
– Skulle man skriva in poolförbud i hyresavtalen kommer vi inte att sitta tysta. Vår grundinställning är att hyresgäster ska ha samma möjligheter som den som äger sitt boende, säger jurist Evalena Agertoft på Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Annons
Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Värden ville säga upp Viktoria och Daniel – nu tar de med sig poolen till nästa hyreshus Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.