Annons

Frivilligt installera fastighetsboxar

Nyheter Det ska vara frivilligt för fastighetsägarna att installera fastighetsboxar. Det meddelar regeringen på torsdagen. Hyresgästerna kommer därmed även i framtiden att få sin post genom brevinkastet. – Det här är en seger för oss, säger Karin Lindeberg vid Hyresgästföreningen.​
Osäkerheten har varit stor kring vad som gäller i den så kallade boxfrågan.
Post- och telestyrelsen, PTS, utfärdade år 2005 allmänna råd som går ut på att samtliga fastighetsägare senast den 1 januari 2011 ska ha installerat fastighetsboxar i sina hus.
Därefter är inte postoperatörerna, som till exempel Posten och Citymail, längre skyldiga att dela ut brev i fastigheter som saknar boxar.
De kan då hänvisa de boende till andra utlämningsställen efter eget behag.
Kritiken från såväl fastighetsägare som hyresgäster har varit stor. Detta eftersom boxarna ska betalas av fastighetsägarna och hyresgästerna till en kostnad av 1,4 miljarder kronor, drygt 700 kronor per hushåll.
 
Nu meddelar alltså regeringen med infrastruktur Åsa Torstensson i spetsen att den upphäver PTS allmänna råd.
– Vi har kommit fram till att det allmänna rådet inte gick att förena med utdelningsplikten i postlagen. Alla medborgare har rätt att få sin post utdelad, säger Kenneth Hultgren, pressekreterare hos Åsa Torstensson.
– Det har funnits en stor oro bland fastighetsägare och vi stillar nu den oron. Fastighetsboxar ska installeras på frivillig grund, säger han.
Karin Lindeberg är ansvarig för frågor som rör boendemiljö vid Hyresgästföreningen. Hon är glad över regeringens beslut.
– Ja, det här är en liten seger för oss. Det är otroligt viktigt att alla hyresgäster kan vara säkra på att få sin post i framtiden, oavsett om värden installerat fastighetsboxar eller inte, säger hon.
 
Så brevinkasten kommer att vara kvar även i framtiden?
– Ja, som det ser ut nu. För vår del har även kostnadsfrågan spelat in. Det är inte fastighetsägarna, och indirekt hyresgästerna, som ska betala för hur operatörerna väljer att dela ut sin post.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.