Annons

Frysta hyror i Kristineberg blir rena vinsten

Oskarshamn Emanuel Fyhr, 20, är en av dem som valt att flytta till Kristineberg. ''Att hyran är fryst är helt klart en av anledningarna. Och så föll vi för lägenheten,'' säger han.
Kristineberg kallas för området mellan centrum och havet, lite som en slogan för att locka människor. Låter bättre än miljonprogramsområde.
 
Mellan 1988 och 1995 satsade Byggebo rejält med att fräscha upp. Nya fasader, hissar, inglasade balkonger. Hus revs, lägenheter byggdes om och hyresgästerna fick planera sina egna hem.
– När vi var klara så drabbades vi av en stor befolkningsminskning under kort tid. Det ledde till att vi under tio år stod med 170 tomma lägenheter i området. Situationen var inte hållbar. Vi tvingades fundera ut någonting, berättar Jan Hardebrant, marknadschef Byggebo.
 
För ett och ett halvt år sedan sjösattes projekt Kristineberg framåt, i samarbete med föreningar och näringar i området.
Det stora lockbetet var fryst hyra i fem år, fram till 2012. Men även olika aktiviteter för att visa att området inte var så tråkigt som sitt rykte.
Effekten kom nära på direkt. I dag finns endast drygt 20 tomma lägenheter i Kristineberg. Framför allt har människor valt att stanna, omsättningen är inte lika hög.
– Vi har även fått unga människor att flytta in. Just nu har vi inga små lägenheter lediga, bara treor. Vi är väldigt glada. För oss är det ju även en mental fråga. Det kändes tungt när vi gjorde så stora investeringar och ändå hade så många tomma lägenheter, säger Hardebrant.
Hur mycket kostar projektet?
– Kostar? För oss är det en vinst. I och med att lägenheterna blir uthyrda sparar vi fyra miljoner kronor per år och då har jag räknat bort kostnader för alla aktiviteter.
 
Emanuel Fyhr flyttade till Kristineberg i mars.
– Det är skönt att slippa oroa sig för ekonomin, man vet hyran. Visst hade vi hellre bott närmare stan men samtidigt är det lugnt och skönt här, säger han.

Annons
Fakta: Kristineberg framåt


Frysta hyror och aktiviteter har fått fart på området Kristineberg. Inte minst Hyresgästföreningen jobbar aktivt i samarbete med Byggebo för att skapa samhörighet och trivsel i området. I december sjösatte näringslivet i Kristinebergs centrum en egen hemsida för området. Den hittar du här: www.kristinebergscentrum.se

Läs också Guide till hemförsäkringar "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Hyresklart för Byggebo – hyran höjs 0,99 procent nästa år Slut för gårdsföreningar i Kristineberg Ingen ersättning efter förrådsinbrott Hyreshöjning klar för Byggebos hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.