Annons

Hyresklart för Byggebo – hyran höjs 0,99 procent nästa år

Oskarshamn Hyresförhandlingen om nästa års hyresnivå är klar mellan Hyresgästföreningen och Oskarshamns kommunala bostadsbolag Byggebo. För sjunde året i rad landar hyreshöjningen på under en procent.
Foto: Linda Alfons
I januari höjs hyrorna med 0,99 procent för de hyresgäster som har Byggebo i Oskarshamn som hyresvärd.

Hyreshöjningen på 0,99 procent träder i kraft första januari och är den första klara hyresuppgörelsen för år 2021 bland de kommunala bostadsbolagen i Kalmar län.

Kaj Raving, förhandlare hos Hyresgästföreningen, är nöjd med överenskommelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Framför allt så är jag nöjd med hur uppgörelsen kom till. Bolaget har valt en annan approach än många andra bolag i vårt närområde. I stället för att komma med höga yrkanden och sedan förhandla och försöka klämma ur varenda krona man kan, har Byggebo valt att samtala och resonera sig fram med oss. De har även tagit hänsyn till att många hyresgäster drabbas hårt i dessa coronatider. Det här känns som en rimlig uppgörelse, säger Kaj Raving.

Annons

Överenskommelsen innebär att hyreshöjningen landar på under en procent – för sjunde året i rad. Höjningarna har även under åren befunnit sig under den genomsnittliga höjningen i landet.

– Jag vet ingen annanstans där man har en sådan svit, konstaterar Kaj Raving.

Läs ocksåCorona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

Även Byggebos vd, Benoni Ingelsjö, är nöjd med förhandlingsresultatet.

Annons

– VI har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen och vi är nöjda med att vi har kunnat komma överens. Vi har haft modesta höjningar under några år nu och valt att resonera oss fram och kommer inte med yrkande på någon nivå. De senaste åren har vi jobbat hårt med konsolidering av bolaget och genomfört stora satsningar på kvalitet, miljö och förebyggande underhåll. Dessa börjar nu ge önskad effekt och vi kan nu jobba vidare med att förädla beståndet till nytta för alla, säger Benoni Ingelsjö.

Läs också Daniel tatuerar sig mot hyreschocken Förhandling pågår: Så påverkas din hyra av coronapandemin Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.