Annons

Fukt och lukt – nu kräver boende åtgärder

Norrmalm Fukt, mögliga källare och höga halter av ammoniakgas. Många mår dåligt i husen på Torsgränd. Det var fullt hus när kontaktkommittén ordnade möte om problemen.

Parkettgolven bågnar av fukt, det är mögel i källaren och handdukarna torkar inte i badrummen. Den dåliga inomhusmiljön i husen på Torsgränd har hyresgäster känt av sedan huset byggdes på 80-talet. Problemet av vanligt. En rapport från Miljöförvaltningen i Stockholm visar att var fjärde hus byggt 1985-1994 är drabbat. När byggnadsmaterialen kommer i kontakt med fukt utvecklas hälsovådliga gaser.

– När jag flyttade hit som första tant på plats var det bara lera och lyftkranar. Jag hade fuktfläckar i taket och när jag felanmälde kom en glad målare med en burk vit färg, han kom varje halvår. Till slut fick  de tag i en plåtslagare som sa att det var femtio hål i plåten och att han inte visste ur vilket det läckte, berättar Ulla Sommerving.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I vår lägenhet har det runnit vatten efter väggarna. Antagligen är det smältvatten från taket som rinner in i ventilationen och ut på vårt golv. Vi torkade upp tre hinkar vatten och hade ett stort hål i väggen ett helt år. Och året efter hände det igen, berättar Mikael Tenwall.

Många vittnar om deras barn fått allvarlig astma.

– Ingen i min stora släkt, varken på min eller min frus sida, har astma. Men min son har så svår astma att han behöver sprutor varje månad. En gång trodde vi att vi skulle förlora honom, säger Stavros Louca.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Jag trodde att jag blivit allergisk mot våra katter, men när vi var i sommarstugan mådde jag bra. Som nyinflyttade fick jag ingen information och nu vill jag de undersöker min lägenhet också, säger Patrik Carlson.

Han har tagit initiativ till mötet och planerar tillsammans med Hyresgästföreningen en kartläggning av situationen. En av de frågor som fortfarande är obesvarade är vad de undersökningar som genomförts hittills visar.

Ingegerd Bülow var hemma när de kontrollerade hennes lägenhet i februari och när de kom tillbaka för nya tester i maj.

Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

– De trodde det var fel på mätaren. Jag hade så höga halter av ammoniak hemma hos mig att det egentligen är farligt att vistas där mer än fem minuter. Alla 45 lägenheter de mätte i hade för höga värden och dålig luft, berättar hon.

Annons

Lars Edberg, AFA Fastigheter, säger till ABC-nytt att de inte planerar undersökning av alla lägenheter.

– Vi har haft en handfull lägenheter under den tiden som vi har ägt fastigheten som det har varit problem med, som vi har åtgärdat. Förra året var det ytterligare en handfull som tog upp det här, och då tillsatte vi en utredning.

Läs också Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.